Eksem på olika delar av kroppen

Eksem på olika delar av kroppen

Eksem kan visa sig på olika delar av kroppen och beroende på vart eksemet dyker upp kan det också ge olika symtom och påverka livet i olika stor utsträckning

Eksem på olika delar av kroppen 

Om man har atopisk dermatit innebär det att man har en inflammation i huden som gör att huden blir torr, röd och kliande. Atopisk dermatit smittar inte och kan bero på torr hud, en försvagad hudbarriär eller att huden kommer i kontakt med något som man är allergisk emot. Men det finns många olika typer av eksem och andra hudutslag och det är först med hjälp av en läkare som man säkert kan veta vilken typ av eksem man lider av. Beroende på ålder  kan just atopiskt eksemet visa sig på olika platser på kroppen. Hos små barn sätter det sig eksemet ofta på kinderna, i böjvecken och på överkroppen medan atopiskt eksem hos vuxna är vanligare i ansiktet, på halsen och på händerna. Beroende på vart eksemet sitter så påverkas man också olika. Läs mer om hur det är att leva med atopiskt eksem här.

 

Eksem i ansiktet 

Hos vuxna sätter sig atopiskt eksemet ofta i ansiktet och på halsen. Atopisk dermatit i ansiktet kan också blandas ihop med rosacea, läs mer om vanliga hudutslag här. Eftersom eksemet är så synligt så kan det vara väldigt påfrestande och även tära på självförtroendet. Vissa personer väljer också att sjukskriva sig under de perioder då eksemet är som värst. För de som behandlar sina eksem med kortisonkräm kan det vara bra att veta att dessa krämer inte bör strykas på huden i ansiktet eftersom huden där är så tunn. Läs mer om behandling här.

 

Eksem i hårbotten

Eksem i hårbotten brukar vara mjälleksem, som även kallas seborroiskt eksem, läs mer om det under olika typer av eksem här. Mjälleksem yttrar sig som rodnande, fjällande hud som uppkommer på ställen på kroppen där man har mycket talgkörtlar såsom hårbotten, ljumskar och näsvingar. Eksemet ska inte blandas ihop med vanligt mjäll som egentligen bara är hudavlagringar från hårbotten.

 

Handeksem

Eksem på händerna är oftast ett tecken på allergisk eller icke-allergisk kontaktallergi eller atopiskt eksem. Läs mer om olika typer av eksem här. Om det är ett allergiskt kontakteksem så beror det förmodligen på att man kommit i kontakt något ämne som man är allergisk emot. Men om det däremot är ett icke-allergiskt eksem eller atopiskt eksem så handlar det snarare om att hudens naturliga skyddsbarriär har brutits ned  (genom exempelvis för mycket tvätt med tvål och vatten). Vid atopiskt eksem så orsakas inte sjukdomen av för grundligt tvättande, men eksemen och symptomen kan förvärras av det. Händerna är generellt ett väldigt utsatt område för både slitage och uttorkning på grund av rengöring eller exponering av kyla och sol. Vi använder också händerna till det mesta och allvarliga utslag på dem kan upplevas extremt hämmande och till och med påverka livsbeslut och karriärsval. För att lindra eksemen är det bra att smörja in dem rikligt och regelbundet med mjukgörande kräm och ibland även använda tunna handskar för att skydda dem mot bakterier eller slitage.

 

Eksem runt ögonen

Det är inte ovanligt att atopiskt eksem även sätter sig runt ögonen. Vid kliande svullnar då ögonlocken upp och huden blir röd och torr. Det kan vara oerhört handikappande och även påverka synen. För den som inte tidigare besvärats av eksem så kan eksem vids ögonen bero på någon kontaktallergi.

 

Eksem i underlivet

Klåda i underlivet kan bero på flera saker. Det kan vara en könssjukdom eller svamp men ibland också bero på eksem. Uppvisar man symtom som rodnad, klåda och sveda i underlivet som inte går över så är det bäst att kontakta en gynekolog för att få orsaken utredd. För den som redan har atopiskt eksem så är risken stor att eksemet även spridit sig till underlivet. Läs mer om symtom på atopiskt eksem här. Vid atopiskt eksem är hudbarriären försvagad och därför extra känslig för slitage och bakterier. Om man rakar sig eller har sår i underlivet kan det hända att bakterier tar sig in i huden och aktiverar kroppens immunförsvar som sätter igång en inflammation som sedan leder till eksem och klåda. Läs mer om atopiskt eksem här. Det är bra att inte torka ut underlivet i onödan och man bör exempelvis använda skonsam tvål eller intimolja vid dusch och bad.

 

Eksem i örat

Det är relativt ovanligt med atopiskt eksem i örat. Eksem i örat kallas även hörselgångseksem och är relativt vanligt. Då börjar det klia inne i örat, hörselgången blir fnasig och svullen och det kan börja rinna var ur örat. Många gånger påverkas även hörseln. Oftast går eksemet över av sig själv om man kan undvika att klia på det och när eksemet försvinner kommer också hörseln tillbaka. Men ibland kan eksemet leda till en inflammation i hörselgången vilket gör att örat blir rött och svullet och även ömmar, särskilt när man gapar eller äter. Kanske får man även feber. För att lindra besvären och undvika att det utvecklas till en infektion brukar det vara bra att hålla örat torrt i alla lägen och att inte klia.