Eksem på smalben

Symptom på atopisk dermatit

Om du har röda kliande utslag på kroppen så kan det vara på grund av atopisk dermatit.

Vid atopiskt eksem finns en inflammation i huden som gör att huden blir torr, röd och ofta kliar. Det kan finnas olika orsaker till att sjukdomen uppstår; det kan till exempel bero på en medfödd försvagad hudbarriär eller miljöfaktorer. Ordet eksem kommer från grekiskan och betyder ”koka över” och det är en bra beskrivning på hur det kan kännas vid atopiskt eksem, som en brännande känsla i huden. Det finns flera olika typer av eksem förutom atopiskt eksem, såsom seborroiskt eksem, kontakteksem och nummulärt eksem. Läs mer om de olika typerna av eksem här.

Atopiskt eksem, även kallat atopisk dermatit, uppkommer oftast redan i spädbarnsåldern eller i de allra flesta fall före fem års ålder. De flesta växer ifrån sina besvär, men för vissa kvarstår de även i vuxen ålder. Atopiskt eksem är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som orsakar torr och fjällande hud med röda, knottriga, kliande utslag som i svåra fall kan täcka större delen av kroppen. 

Symptom hos spädbarn

De flesta får eksemen redan under det första levnadsåret. Utslagen sätter sig först på kinderna för att sedan breda ut sig över andra delar av kroppen såsom bröst, mage, hals och blöjområdet. Klådan är värst och små barn kan bli gnälliga och sova dåligt på grund av sina eksem.

Symptom hos barn

När barnen blir äldre från cirka två år sätter sig eksemen istället i arm- och benveck samt på handleder och vrister. Därför brukar atopiskt eksem även kallas för böjveckseksem.

Symptom hos ungdomar och vuxna

Hos tonåringar och vuxna kan eksemen visserligen fortfarande sitta i böjvecken, men vanligare är på händerna, halsen och i ansiktet. I ansiktet kan man få utslag runt ögonen och munnen eller i hårbotten. Många personer med atopiskt eksem har även andra atopiska sjukdomar, såsom allergier, astma eller hösnuva. Läs mer om atopiska sjukdomar här.

Har du återkommande utslag som kliar, vätskar eller spricker? Då är det viktigt att kontakta en läkare för att ta redan på vilken form av eksem du lider av.

Milda, måttliga eller svåra besvär

Atopiskt eksem kan se olika ut från person till person, och beror på hur svår sjukdom man har. Vid mildare besvär kan symptomen vara torr och kliande hud, rodnad och mindre utslag medan de vid större besvär kan innebära svår och ihärdig klåda, besvärande utslag med skorpbildning, sprucken hud och vätskande sår på stora delar av kroppen. Ofta kommer eksemen i skov, vilket betyder att man under perioder får utbrott med värre besvär. Skoven kan framkallas av både fysiska faktorer som allergi, klimat eller kemikalier och psykologiska faktorer som stress, dålig sömn eller hormonförändringar. Hur allvarliga symptomen är bedöms av en läkare genom en klinisk undersökning och baseras på hur utbrett eksemet är på kroppen och hur svåra eksemen är.

För att få en idé om var på skalan du befinner dig kan göra ett validerat självskattningstest som heter POEM (Patient Oriented Eczema Measure), som används av hudläkare. Tänk på att det enda sättet att få en diagnos och hjälp med rätt behandling är att vända sig till en läkare. För att göra självskattningstestet, klicka här. 

Läs mer om hur du själv kan lindra dina eksem genom egenvård här och vilka olika typer av behandlingar som kan hjälpa här.