Sök efter svar på frågor

Frågor från omgivningen kring dina eksem

Nedan finns exempel på frågor du kanske får. Vid varje fråga får du ett exempel på möjligt svar.

"Vad är det för fel med din hud? Smittar det?"

Det är en sjukdom som heter atopisk dermatit och den är inte smittsam. Mitt immunförsvar överreagerar så att jag hela tiden har en inflammation i huden och får de här utslagen, som är väldig besvärande. Även när jag inte har synliga utslag så finns inflammationen kvar i kroppen.

 

"Nu har du inte haft utslag på några veckor. Betyder det att du är botad?"

Atopisk dermatit är en kronisk sjukdom. Det betyder att det inte finns något botemedel och sjukdomen kommer troligtvis aldrig helt att försvinna. Även om det inte syns så överreagerar mitt immunförsvar fortfarande. Det finns en del saker jag kan göra för att minska risken för att få ett eksemutbrott, men det kan ändå komma när som helst.

 

"Varför är du så trött hela tiden?"

Mina utslag kliar mycket och gör väldigt ont. Det är värre på natten, särskilt när jag försöker somna. Därför ligger jag och vänder och vrider mig länge och får inte så mycket sömn.

 

"Varför kan du inte följa med mig ut och jogga?"

Eftersom jag har atopisk dermatit försöker jag låta bli att göra saker som gör mig varm eller får mig att svettas då det gör att mina utslag kliar mer och gör ont. Kan vi ta en promenad i stället?

 

"Det är ju bara utslag. Varför vill du inte följa med ut?"

Det är inte bara utslag. Det kan klia enormt, särskilt på natten, och jag var vaken hela natten till idag. Jag har atopisk dermatit som är en kronisk sjukdom och gör att mitt immunförsvar överreagerar. Det gör att jag får en inflammation i kroppen som ger utslag som kliar väldigt mycket och gör ont.

 

"Varför ska du alltid göra så stor sak av det? Det är bara eksem."

Atopisk dermatit är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom. Jag har en konstant inflammation i huden. Den stör mitt liv så mycket att jag ständigt oroar mig för när nästa eksemutbrott ska inträffa, även när jag inte har synliga utslag.