Atopiskt eksem hos barn

Atopiskt eksem hos barn och ungdomar

Det är vanligt att små barn har atopiskt eksem

Atopiskt eksem (atopisk dermatit) är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som orsakar torr hud med kliande eksemutslag. De flesta får sjukdomen innan fem års ålder och för ungefär 80% av dem växer eksemen bort innan 8 års ålder. 

När barn får atopiskt eksem brukar de röda kliande utslagen först visa sig på kinderna. Efterhand breder de ut sig över bröst, mage och hals. Senare uppstår utslagen i arm- och benveck samt på handleder och fotleder, vilket är skälet till att atopiskt eksem också kallas böjveckseksem.

Atopiskt eksem kan även börja i vuxen ålder. Läs mer om atopiskt eksem hos vuxna här.

Tre olika stadier

För enkelhets skull, och för att vara mer säker på diagnosen, så brukar man dela in atopiskt eksem i tre olika stadier: spädbarns-, barndoms- och vuxenstadiet: 

Spädbarnsstadiet sträcker sig från födelsen till dess att barnet är två år gammalt. Då sitter eksemet främst i ansiktet, på barnets hals, på armar och ben samt på bålen och i blöjområdet.

Barndomsstadiet sträcker sig mellan två och tolv års ålder. Nu flyttar eksemen till barnets böjveck, det vill säga knäveck, armveck samt fotleder och handleder. I den här åldern kan barnets eksem variera i svårighetsgrad och eksemens utbrott kan också variera i längd. Även under eksemfria perioder kan barnets hud vara torr, blek och kliar lätt.
 
Om eksemen fortsätter under tonåren (vuxenstadiet) så är det vanligt med eksem i ansiktet (på ögonlock, panna och runt munnen, bland annat), på halsen, i hårbotten, på övre delen av bröstkorgen och på ryggen. Man kan fortfarande ha eksem i böjvecken och de kan också sitta på bröstvårtor, skinkor och på lårens baksidor.

 

När ska man söka hjälp?

Har ditt barn återkommande hudutslag som kliar, försämras, sprider sig och ser annorlunda ut (med exempelvis blåsor)? Är ditt barn under två år och har svår klåda som inte blir bättre med daglig mjukgörare under två veckor? Är ditt barn över två år och har svår klåda som inte blivit bättre med en veckas behandling med receptfritt kortison? Då är det enligt 1177 vårdguiden, viktigt att du kontaktar BVC alternativt primärvården så att ni kan få rätt hjälp.

 

Leva med atopiskt eksem - ett familjeperspektiv

Se filmen som beskriver en familjs resa med atopiskt eksem! Dermatolog Tore Särnhult tipsar också om vilken hjälp det finns att tillgå. Se filmen här.