Atopiskt eksem på kvinnans intima och känsliga områden

Jag minns tydligt att jag under en rast på en eksemskola blev kontaktad av en ung kvinna som ville ha hudvårdsråd för sitt speciella problem. Jag kunde se att hon hade lindriga eksem och att det inte såg så illa ut. Men jag hade fel. Eksem i underlivet är inte bara "osynliga", utan det är också extremt tabubelagt och kan ha en enorm inverkan på livskvaliteten och det psykiska välbefinnandet.

Författare: Annemarie Yde-Andersen, sjuksköterska och allergikonsult | Datum: 20 juni 2024

En kvinde liggende i sengen

Eksem i underlivet kan hindra dig från att leva livet fullt ut

Som jag skrev i en tidigare blogg, ”Låter du ditt eksem komma i vägen för ditt sexliv?” har en studie visat att många vuxna med atopiskt eksem påverkas i sin önskan om intimitet. Studien visar också att det finns ett tydligt samband mellan eksemets svårighetsgrad och deltagarnas lust till sex1.

"Tyvärr tappar många lusten till träning eftersom fysisk aktivitet ofta också orsakar problem"

Alltför många pratar inte med sin läkare om problemet.

Men gör det - för det finns hjälp att få!

Det finns definitivt hjälp att få - särskilt med de många nya behandlingar som har godkänts under de senaste åren. Jag rekommenderar att du tar med din make/maka, partner eller sambo till samtalet. Ni kan diskutera de specifika utmaningarna och förhoppningsvis lösa problemet tillsammans.

Vad menar jag med intima och känsliga områden?

Jag menar blygdläppar och perineum*. Men även eksem på bröstvårtorna och även på händerna är områden som kan orsaka obehag vid sex. Svettningar och klåda under träning eller sex kan också trigga eksemet, men en sval dusch efteråt för att tvätta bort svett kan lösa problemet för många.

När eksemet sitter på könsorganen är det dock mycket mer problematiskt och ofta förknippat med smärta och obehag. Även att sitta på en hård stol, cykla, gå på toaletten eller ta en promenad kan orsaka smärta.

Vad kan du själv göra?

  • Jag rekommenderar att du använder en mild, oparfymerad tvättolja i duschen att tvätta dig med. Undvik allt som kan irritera och torka ut huden, t.ex. tvål, bubbelbad, rengöringsservetter och parfymerade produkter.

  • Istället för en tvättlapp (som kan repa huden) är det bättre att använda fingrarna när du tvättar underlivet.

  • Om huden på könsorganen, perineum och rektum är öm och känslig kan det vara skonsammare att rengöra med en allergicertifierad lotion och torka försiktigt med en bit mjukt papper.

  • Om du vill raka dig i underlivet kan vax och rakprodukter vara irriterande för huden. Använd  istället en parfymfri lotion när du rakar dig. Eller vänta tills huden är helt läkt och lugn.

  Det är trots allt inte särskilt trevligt att klia sig i de regionerna. Dessutom blir eksemet bara värre om du kliar på det. Du kanske kan lindra lite av klådan genom att smörja in dig med en allergicertifierad lotion så ofta som du behöver.

  Jag rekommenderar allergicertifierade produkter för att undvika parfymer och andra oönskade  ingredienser. Huden i underlivet är mycket ömtålig och mer genomsläpplig för irriterande ämnen  och allergener* än huden på andra ställen på kroppen. Prata med din läkare om problemet och möjliga lösningar istället för att bara prova olika produkter själv.

  Det har inte gjorts så mycket forskning i ämnet, men min erfarenhet från många patientsamtal är att löst sittande, icke begränsande kläder är bäst. Vissa föredrar bomullstrosor och andra föredrar bambu, silke eller andra material.

  Om du använder krämer, salvor eller lotioner på könsorganet är det bra om dina kläder kan tvättas i mellan 60 och 90 grader så att de blir helt rena. Undvik att tvätta med tvättmedel som innehåller parfym eftersom det kan orsaka irritation och allergier.

  Som du och många med eksem säkert vet krävs det inte mycket för att ditt eksem ska börja klia. "Fel" beröring, svett, värme, din partners parfym eller kräm.... Din partners sperma kan också irritera dina slemhinnor och din hud. Vissa löser detta problem genom att använda kondom.

  Eftersom torr och fjällande hud är känsligare för beröring än slät hud kan det vara bra att smörja in sig med en inte så fet fuktighetskräm. Även specialiserade glidmedel kan lindra friktionen och minska smärta och obehag vid samlag.

  Och kom ihåg att prata öppet om utmaningarna med din partner så att ni inte missförstår varandras signaler. 😊

Idag finns det hjälp att få

Som du ser finns det mycket du kan göra själv, men många behöver också receptbelagda läkemedel.

Idag finns det hjälp att få, så bryt tabun och prata om det - sök hjälp. För det har hänt mycket på behandlingssidan de senaste åren. Om du lider av eksem runt intima områden och det påverkar ditt sexliv, din livskvalitet och ditt psykiska välbefinnande - se till att du hittar en läkare och en behandling som kan få ditt tillstånd under kontroll. 

Om din husläkare inte kan hjälpa dig bör du be om en remiss till en hudspecialist (en hudläkare).

Lycka till! 😊

Och om du vill veta om du har kontroll över din sjukdom eller om din sjukdom kontrollerar dig - kolla in den här länken nedan där du kan testa dig själv.

Med vänlig hälsning,
Annemarie

Annemarie Yde Andersen

Annemarie Yde-Andersen, sjuksköterska och allergirådgivare

Allergier, hudsjukdomar, hudvård, barn och kommunikation är mina huvudintressen. Jag har arbetat som sjuksköterska på Hudkliniken/Odense Universitetssjukhus och på Astma-Allergi Danmark, där jag undervisade i Eksemskolan på båda ställena. Jag brinner också för forskning och har arbetat som projektsjuksköterska i två läkares doktorandprojekt. Under de senaste 12 åren har jag haft mitt egna företag, AllergiKonsulenten, där jag främst arbetar med patientutbildning och rådgivning om hudvård.

* Perineum - Mellangård eller perineum är den region av kroppen som finns mellan anus och könsorgan. Referens: https://sv.wikipedia.org/wiki/Mellang%C3%A5rd
* Allergener - Ett allergen är ett ämne som ger en allergisk reaktion.

  L Misery , J Seneschal , Z Reguiai , S Merhand S Héas , F Huet , C Taieb , K Ezzedine The impact of atopic dermatitis on sexual health J Eur Acad Dermatology Venereology 2019 Feb;33(2):428-432.

MAT-SE-2400310 (V2.0) Apr 2024

Tyckte du om det här? Dela vidare:

Senaste blogginläggen