Låter du ditt eksem komma i vägen för ditt sexliv?

Vuxna som lever med atopiskt eksem upplever ofta att deras eksem står i vägen för kontakten med andra och det kan påverka deras sexliv. En studie som omfattade 1024 deltagare visar också att det finns ett tydligt samband mellan eksemets svårighetsgrad och deltagarnas önskan om sex.

Författare: Annemarie Yde-Andersen, Sjuksköterska och Allergikonsult | Datum: 17 juni 2024

Par på efterårsvandring

En särskilt intensiv känsla på huden?

Som en person som lever med eksem, så rör du förmodligen din hud mer än andra som inte har hudproblem. Du har förmodligen en bra känsla för hur din hud känns och du vet förmodligen vad som kan få din hud att reagera.

Många personer med atopiskt eksem har en sänkt klådtröskel och reagerar snabbare och kraftigare på beröring. Det betyder att personer med atopiskt eksem kan den behagliga känslan av att bli berörd av andra framkalla klåda, smärta och obehag - i stället för glädje och njutning. Även värme och svett kan göra klådan mer intensiv, och i värsta fall kan ditt eksem få dig att välja bort den delen av ditt liv.

Det får inte hända!

Jag har två råd till dig.

För det första: Var öppen och prata med din partner om hur ditt eksem påverkar dig. Berätta varför du kanske drar dig undan. Tillsammans kan ni förmodligen komma fram till vad som känns bäst för din hud och för dig. Din partner kommer förmodligen att säga att med ditt eksem är det mest synd om dig - och att det inte kommer att minska kärleken till dig, tvärtom! Jag har hört detta många gånger i mitt arbete som lärare i patientskolor.

För det andra: Om ditt eksem är så illa att du har svårt att acceptera beröring och att ditt eksem påverkar ditt kärleksliv negativt, kan det tyda på att du (och din läkare) inte har ditt eksem under kontroll och att din hudvård och behandling behöver justeras.

I behandlingstrappan kan du se de olika behandlingsalternativen som du kan prata med din läkare om. 

Med denna kunskap kan du tillsammans med din läkare eller hudläkare hitta en behandling som passar dig. För det är viktigt att du får kontroll över ditt eksem och hittar en behandling som fungerar för dig - så att du kan leva det liv du drömmer om.

I min nästa blogg fortsätter jag att fokusera på det sexuella - som är något tabu vid atopiskt eksem. Läs bloggposten "Atopiskt eksem på kvinnans intima och känsliga områden"

När sex gör ont: Hudvård och behandling av eksem på de yttre kvinnliga könsorganen.

Tänk på!

Huden är trots allt bara en del av dig. Du är också så mycket annat.

Med vänliga hälsningar,
Annemarie

Annemarie Yde Andersen

Annemarie Yde-Andersen, sjuksköterska och allergikonsult

Allergier, hudsjukdomar, hudvård, barn och kommunikation är mitt stora intresse. Jag har arbetat som sjuksköterska på hudpolikliniken/Odense Universitetssjukhus och i Astma-Allergi Danmark, där jag undervisade i Eksemskolan på båda ställena. Jag brinner också för forskning och har arbetat som projektsjuksköterska i två doktorsprojekt. De senaste 12 åren har jag haft mitt egna företag, AllergiKonsulenten, där jag främst arbetar med patientutbildning och rådgivning kring hudvård.

MAT-SE-2400310 (V2.0) Apr 2024

Relaterad info:

Tyckte du om det här? Dela vidare:

Senaste blogginläggen