Lev inte med det!

Jag tycker att ganska många personer med atopiskt eksem har lärt sig att leva med sjukdomen, och det finns många anledningar till varför man kan fastna i ett tillstånd av acceptans. Men så vitt jag vet är det inte nödvändigt. Du behöver inte lära dig att leva med eksem, du förtjänar att leva utan det! Och vi kan hjälpa dig!

Författare: Uffe Nygaard, MD, PhD | Publicerad: 14 Maj 2024

En kvinna står framför en sjö

Under den senaste tiden har jag blivit specialist på hudsjukdomar, fått ett nytt jobb och är för närvarande den enda ansvariga hudläkaren på två kliniker i Region Midtjylland.
Det är både spännande och krävande, och jag är glad att kunna säga att jag träffar ännu fler patienter nu än tidigare. Jag har också ägnat en del av min tid till att undersöka nya ämnen om atopiskt eksem, som jag kommer att dela med mig av här på bloggen inom en snar framtid.

Har du kört fast?

Jag tänker börja med att skriva till alla er som inte riktigt blir bättre med era eksem. Till er som inte riktigt kommer vidare. Framåt i den meningen att du upplever en positiv utveckling i förhållande till din behandling, din förståelse för din sjukdom, din kontakt med sjukvården, din kommun, dina nära och kära och din självbild. Du kan och bör hjälpas framåt! Mot en förbättring av huden och mot sjukdomskontroll.

Majas berättelse

I veckan träffade jag 26-åriga Maja. Hon berättade en historia som jag har hört minst 100 gånger tidigare. Maja har levt med eksem sedan hon var 2 månader gammal. Hon har haft perioder av välbehövligt lugn i huden som sedan helt plötsligt ersatts av utmattande perioder av rodnad, klåda och kliande på stora delar av kroppen.

Maja berättar att hon varje gång blir lika frustrerad, stressad och upprörd – och att hon då tar till utvärtes behandlingar som fungerar mer eller mindre bra från gång till gång.

Maja har alltid fått samma besked från både sin läkare och sin hudläkare: -"Eksem är ett tillstånd i ditt liv, lär dig att leva med det". Det gjorde ont i mig att höra det. Det gör det fortfarande - varenda gång. För min ambition och min erfarenhet är att det inte behöver vara på det sättet.

Idag är ambitionen att alla med atopiskt eksem ska få uppleva sjukdomskontroll och därmed ett liv fritt från hudbesvär och med frihet att göra de saker de vill göra. Med den kunskap om sjukdomen som vi har idag och de effektiva och säkra behandlingar som finns tillgängliga anser jag att ingenting står i vägen för att alla med eksem ska kunna uppnå sjukdomskontroll. Så naturligtvis berättade jag det för Maja... men hon hade svårt att tro mig. Och jag förstår henne så väl!

Det är oerhört svårt att hoppas och uppleva besvikelse om och om igen. Och varför skulle jag kunna hjälpa till när Maja har upplevt motsatsen så länge?

Vägen till tillfrisknande och sjukdomskontroll

Jag förklarade noggrant alla positiva orsaker till varför hon inte bara ska "lära sig att leva med det". Tillsammans satte vi ihop en behandlingsplan som passade Maja bättre, och vi kom överens om en uppföljning efter 8 veckor.

Jag ser verkligen fram emot mitt nästa möte med Maja! Jag lovar att ge en uppdatering av historien när jag hör från henne igen.

Din egna väg till lugn hud

Mitt budskap till dig och andra som besväras av atopiskt eksem är tydligt: -Ta ansvar för din sjukdom, insistera på en justering av din behandling eller en ny behandling om du inte har sjukdomskontroll eller förbättras.

Var vänlig - men bestämd - om att bli hänvisad vidare om du inte kan få ytterligare hjälp av den läkare som ansvarar för din behandling. Vi kan och kommer att hjälpa dig, och det är okej att insistera på att bli bättre!

#levintemeddet ;-)

Många hälsningar från mig.
/Uffe

Uffe Harboe Nygaard, Specialist, PhD Dermatologi, Capio Privatsjukhus, Århus

Uffe Harboe Nygaard har arbetat med hudsjukdomar sedan 2012 och har alltid haft ett primärt intresse för atopiskt eksem. År 2016 fick han sin doktorsexamen för sin forskning om hudbarriären och biomarkörer vid atopiskt eksem. Han avslutade sin huvudutbildning i dermatologi 2017-2022 vid hudkliniken, Århus universitetssjukhus, Århus, Danmark, och hudkliniken och allergicentret vid Odense universitetssjukhus, Danmark.

Uffe Harboe Nygaard är också författare till ett antal grundläggande forskningsartiklar och flera översiktsartiklar om atopiskt eksem och dess behandling.

Uffe har djupgående vetenskaplig kunskap och klinisk erfarenhet av:
- Inflammatoriska hudsjukdomar hos både barn och vuxna, inklusive eksem, psoriasis, akne och rosacea
- Screening, utredning och behandling av hudcancer och melanom och deras förstadier
- Komplexa och sällsynta hudsjukdomar, deras diagnostik och möjliga behandlingar

Uffe Harboe Nygaard har även utsetts att representera Danmark i författargruppen för de nya europeiska riktlinjerna för atopiskt eksem och har undervisat i många sammanhang om eksemsjukdomar och hållit mer än 50 föreläsningar om atopiskt eksem under årens lopp.

MAT-SE-2400310 (V0.2) Apr 2024

Gillade du detta inlägg? Dela på:

Senaste blogginläggen