Manne Forssberg, ny ambassadör för Sanofi

Jag är trebarnspappa, författare, föreläsare och gör poddarna Pappapodden och Spring Snyggt-podden och numera är jag även ambassadör för Sanofi. Lär känna mig här!

Författare: Manne Forssberg | Publicerad: 24 Maj 2024

Varför tycker du att är det viktigt att lyfta atopiskt eksem?

För att det är ett stort lidande som många gör sitt bästa för att dölja trots att vi borde prata mer om det så att fler kan få hjälp.

Vad har du för egna erfarenheter?

Jag hade eksem och svåra självsprickor redan när jag var jätteliten. Min barndom fram till tonåren präglades mycket av det. Fötterna var alltid helt sönderkliade, blödande och variga. Och på trampdynorna fick jag sprickor som gjorde det svårt att gå. Jag minns att mina föräldrar visade väldigt mycket medlidande men samtidigt blev helt galna för att jag inte kunde låta bli att klia. Fötterna såg ut som köttklumpar och lakanen var alltid blodiga. Under tonåren försvann problemen för att sedan komma tillbaka när jag var i tjugoårsåldern.

Hur är det nu?

Sämre än på länge. Den långa kalla vintern och våren var inte bra för mig.

Och så är mina två största intressen helt värdelösa för min hy: Bastu och konditionsträning. Jag springer väldigt mycket och åker längdskidor. Dessutom är jag en storsvettare. Det gör att det är extra svårt för mig att hålla kontroll på eksemen och sprickorna.

Under vintern började jag även få problem i ansiktet, och det har jag sluppit innan. Jag tror och hoppas att det blir lite bättre nu när solen och värmen återvänder.

Manne Forssberg

Du är också förälder till barn med atopiskt eksem - hur är det?

Det har varit jobbigt på många olika sätt. Framförallt är det hemskt att se sina barn lida. Att drabbas av smärta och fruktansvärd klåda. Om man har småbarn så är det obehagligt att de rör sig på förskolegårdar och i andra smutsiga miljöer med öppna eksemsår.

Barn som har eksem har ofta sömnstörningar eftersom de kliar sig genom nätterna. Det gör att hela familjen blir sömnstörd. Så har det varit för oss.

Och så är det de ständiga insmörjningarna som få barn uppskattar och som kräver en enorm kraftansträngning.

Mina äldre barn har mindre besvär nu än när de var yngre och mitt yngsta barn har inte fått några besvär alls än, så just nu är det en bättre period för familjen. Jag hoppas att det håller i sig.

Har du något tips till andra med eksem?

Försök inte dölja besvären. Prata om dem. Se till att få ordentlig hjälp.

Vill du höra mer från mig?

Jag kommer löpande, under året, att skriva blogginlägg här! Det vore kul om du vill läsa. Du får gärna dela inläggen som du gillar, om du tror att fler kan ha nytta av dem!

Hälsningar
Manne

Manne Forsberg

Manne Forssberg, ambassadör

Bor: Söder om Stockholm
Gör: Författare, föreläsare, poddare
Värsta med att ha eksem: Klådan
Värsta med att vara anhörig till någon med eksem: Att se dem lida. Att tvinga dem till jobbiga insmörjningar.
Familj: Hustrun Sara och barnen Adrian 2, Ruth 11 och Iris 14 år.
Aktuell: Som ambassadör för Sanofi.

MAT-SE-2300379, v.1, Maj 2024

Gillade du detta inlägg? Dela på:

Senaste blogginläggen