Kliande händer

Olika typer av eksem

Här kan du läsa mer om de vanligaste typerna av eksem.

Eksem innebär en inflammation i huden som gör att huden blir torr, röd och kliar. Eksem smittar inte och kan bero på torr hud, en försvagad hudbarriär eller att du kommit i kontakt med något som du är allergisk emot. Men det finns många olika typer av eksem och det är först med hjälp av en läkare som du säkert kan veta vilken typ av eksem just du har. Beroende på hur eksemet ser ut och känns kan du lida av någon av följande former av eksem.

Snabbnavigera

Atopisk dermatit (atopiskt eksem)

Atopisk dermatit, även kallat atopiskt eksem, ger torr, röd och fjällande hud som kliar. Atopiskt eksem är vanligast hos barn, men förekommer även hos vuxna. Hos små barn visar sig eksemet oftast redan under det första levnadsåret och hos 95% innan 5 års ålder. Eksemet uppstår vanligen först på kinderna, men kan även beröra andra delar av kroppen såsom bröstet, magen, halsen och senare även på arm- och benvecken. Därför kallas atopiskt eksem ibland även för böjveckseksem. Hos många barn växer eksemet bort. Men för en del kvarstår symtomen även i vuxen ålder. Många personer med atopisk dermatit kan även ha andra atopiska sjukdomar, såsom hösnuva, astma och allergier. Läs mer om atopiskt eksem här

 

Kontakteksem (allergiskt och icke-allergiskt)

Det finns både allergiskt och icke-allergiskt kontakteksem. Det allergiska kontakteksemet uppstår när du kommer i kontakt med något du är allergisk emot och ger då kliande röd hud samtidigt som det kan bildas vätskefyllda blåsor. Utslagen visar sig ofta på händer, i armhålor och i ansiktet runt ögonen. Det är vanligast att man reagerar mot ämnen som nickel, krom eller exempelvis konserveringsmedel som finns i smink och hudprodukter.

Icke-allergiskt kontakteksem sitter oftast på händerna och kallas även för handeksem. Det är vanligt hos personer som arbetar i yrken där huden utsätts för mycket slitage och kemikalier, som exempelvis diskare.

 

Mjälleksem (seborroiskt eksem)

Mjälleksem, eller seborroiskt eksem, visar sig som röd fjällande hud på hudområden där det finns mycket talgkörtlar, oftast i hårbotten. Eksemen kan även uppkomma runt öron, ögonbryn och näsvingar. Mjälleksem debuterar oftast kring puberteten och är vanligare bland män. Det är ibland svårt att skilja mjälleksem från psoriasis och sjukdomen kan hos spädbarn blandas ihop med atopiskt eksem, men den stora skillnaden där är att mjälleksem inte kliar lika mycket. Eksemet försvinner mestadels av sig själv och det kan hjälpa att vara ute i sol och frisk luft.

 

Myntformat eksem (nummulärt eksem)

Det här eksemet har fått sitt namn från att utslagen är runda och ungefär lika stora som mynt. Eksemen är ljusröda, kliar och fjällar och sätter sig främst på armar och ben. Sjukdomen drabbar mestadels män över 50 år.

 

Underbenseksem

Underbenseksem uppkommer oftast i samband med åderbråck och drabbar främst äldre. Eksemet kliar och fjällar och benen blir lätt svullna.
 

Vad kan man göra för att lindra eksemet?

Eksem orsakas eller förstärks många gånger av att huden blir torr. Därför är det ofta bra att smörja huden regelbundet med fuktgivande eller mjukgörande kräm eller salva. Att tillföra fukt till huden kan ibland även lindra eksemet. Se gärna till att undvika irriterande ämnen och situationer som torkar ut huden, som överdriven vatten- och solexponering, varma kläder (eftersom eksemen kan förvärras när man svettas) eller produkter med starka kemikalier.

 

Det är viktigt att alltid kontakta en läkare för att vara säker på att få rätt diagnos. Eksem kan också påminna om andra hudutslag eller hudsjukdomar. Läs mer om vanliga hudutslag här.