Torra höstlöv

Vanliga hudutslag

Det kan finnas många olika orsaker till att du får utslag på huden. Kanske beror det på en allergisk reaktion, en infektion, eller en kronisk sjukdom?

Vad är det som kliar?

Om huden är torr, röd och kliar så kan man ha någon typ av eksem. Men det finns även andra hudutslag som kan ge liknande symtom. Vissa utslag är helt ofarliga medan andra kan vara tecken på allvarligare problem. Hos vuxna kan eksem ibland blandas ihop med nässelutslag, psoriasis eller rosacea och bland barn kan även svinkoppor, höstblåsor, tredagarsfeber och vattkoppor påminna om eksem. Det enda sättet att säkert veta vilken typ av hudåkomma du har att göra med, är att rådfråga en läkare.

 

Har du atopiskt eksem? Här gör du snabbt ett test som visar hur allvarliga dina problem är. Klicka här för att komma till testet. 

Eksem

Eksem innebär en inflammation i huden som gör att huden blir torr, röd och ofta kliar. Det kan finnas olika orsaker till att eksem uppstår och kan till exempel bero på torr hud, en försvagad hudbarriär eller att man kommit i kontakt med något som man är allergisk emot. Eksem smittar inte. Beroende på hur eksemet ser ut och känns kan man lida av atopisk dermatit (även kallat atopiskt eksem), mjälleksem, kontakteksem, myntformat eksem eller underbenseksem.

 

Nässelutslag (urtikaria)

Nässelutslag visar sig som upphöjda utslag som kliar och har samma färg som huden eller är ljusröda. Många gånger kommer klådan före utslagen. De kan snabbt ändra form och plats på kroppen och lämnar inga spår efter sig. Nässelutslag kan bero på många olika saker, och till exempel orsakas av en allergisk reaktion mot viss mat eller ett getingstick eller av en icke-allergisk reaktion på en infektion, bär eller läkemedel. I ovanliga fall uppkommer nässelutslag på grund av tryck, kyla, sol eller fysisk ansträngning. Ibland är nässelutslag en del av en allergisk reaktion som i sällsynta fall kan leda till anafylaktisk chock.

 

Psoriasis

Psoriasis är en ärftlig hudsjukdom som ger röda fläckar på kroppen, med hud som fjällar och ibland kliar. Utslagen sitter oftast på armbågar, knän, underben, i hårbotten och på nedre delen av ryggen, men kan sitta var som helst på kroppen. Sjukdomen orsakas av en inflammation i huden och kommer ofta i skov (perioder då symtomen blossar upp). Det finns flera olika sorters psoriasis som plack psoriasis, guttat psoriasis, invers psoriasis eller nagelpsoriasis. Vissa personer med psoriasis kan även få värk i lederna, så kallas psoriasisartrit. 

 

Rosacea

Rosacea är en hudsjukdom som ger rodnad, knottror och röda utslag, oftast i ansiktet. Man kan även känna att det hettar eller sticker i ansiktet. Oftast sätter sig utslagen i pannan, på kinderna, näsan och hakan. Man vet inte säkert vad sjukdomen beror på, men besvären kan bland annat utlösas av stark mat, alkohol, stress och sol. Sjukdomen smittar inte och debuterar oftast efter 30-årsåldern.

 

Medaljongsjuka (pityriasis rosea)

Medaljongsjuka (som på latin heter pityriasis rosea och även kallas fjällros) är en hudsjukdom som är vanligast bland barn i skolåldern och unga vuxna (10–35 år). Namnet kommer från rosea (skär) och pityriasis (fjällande). Sjukdomen kan börja med att man får ett första ovalt utslag på några centimeter, en så kallad primärmedaljong, på överkroppen, armar eller lår. Inom några veckor uppstår flera liknande men mindre utslag i närheten av det första. Ansiktet utsätts oftast inte. Hudutslagen är rosa, fjällar och kan ibland även klia.  Man vet inte exakt vad sjukdomen beror på men den tros bero på ett virus och den är vanligast under våren och hösten. Medaljongsjuka smittar inte och brukar gå över av sig själv inom några månader.

 

Vattkoppor

Vattkoppor är en väldigt smittsam virussjukdom som orsakas av varicella zoster virus (VZV) och den drabbar främst barn. Efter att man har haft sjukdomen en gång så är man immun och kan därför inte drabbas igen. Det tar 10–20 dagar från att man smittas till att symtomen syns. Sjukdomen börjar många gånger med feber för att sedan ge röda utslag på huden som utvecklas till vätskefyllda blåsor som kliar. Symtomen blir värre ju äldre man är när man får vattkopporna.

 

Svinkoppor (impetigo)

Svinkoppor är en smittsam bakterieinfektion i huden som oftast drabbar barn i förskoleåldern, men som kan uppstå i alla åldrar. Infektionen visar sig som små röda prickar som sedan blir till små blåsor fyllda med var. Ibland blir huden bara röd och glansig. Svinkoppor är vanligast i ansiktet, men de kan även finnas på andra delar av kroppen. Svinkopporna bryter många gånger ut i samband med en förkylning då bakterier lättare får fäste i fuktig eller irriterad hud. Barn med eksem får lättare sjukdomen då hudbarriären redan är försvagad. 

 

Höstblåsor

Höstblåsor är en virusinfektion som främst förekommer bland barn under 10 år. Infektionen smittar genom kontakt och är vanligast under sensommar och höst. Symtom är feber i kombination med blåsor som sätter sig i och runt munnen och ibland även på händer, fötter och på rumpan. Sjukdomen kallas därför ibland även för hand- fot- och munsjukan. Sjukdomen smittar via nära kontakt, t.ex. via handkontakt och är mest smittsam de första dagarna. Oftast går sjukdomen över av sig själva inom någon vecka.

 

Mässling

Mässling är en väldigt smittsam och potentiellt farlig virussjukdom som till stor del är utrotad i Sverige tack vare det allmänna vaccinationsprogrammet. Symtomen är hög feber, torrhosta, snuva, ljuskänslighet, svullna lymfkörtlar, följt av utslag i ansiktet som sedan sprids över kroppen. Utslagen är först ljusröda och mörknar sedan och flyter ihop. Det finns stor risk för följdsjukdomar som inflammation i öron, lungor och bihålor. I värsta fall kan man även få hjärninflammation som kan vara livshotande. Sjukdomen är vanligare utomlands men kan fortfarande bryta ut här hemma då och då.

 

Tredagarsfeber (exanthema subitum)

Tredagarsfeber är en ofarlig virussjukdom som är vanlig hos barn mellan 6 månader och två år. Sjukdomen börjar med hög feber som varar i cirka tre dygn. När febern går ner så får barnet ofta röda utslag på mage och rygg som sedan försvinner av sig själva inom några dagar. En del barn får inga utslag. Barnet kan bara få tredagarsfeber en gång.