Mål med astmabehandling

Astma definieras som okontrollerad om man upplever besvär trots att man följer en behandlingsplan. Det övergripande målet med astmabehandling är därför att uppnå kontrollerad astma, vilket innebär att man kan leva ett aktivt liv utan begränsningar, trots sin astma.  

Exempel på konkreta behandlingsmål:

  • Att bli av med långvariga astmabesvär som gör att du orkar mindre eller sover sämre.
  • Att inte ha några besvär av astman i vardagen.
  • Att minska antalet astmaanfall.
  • Att snabbt bli bättre om man får ett astmaanfall.
  • Att lungorna ska fungera så bra som möjligt i framtiden

Är din astma under kontroll?

Vilka astmasymptom har du?

Olika typer av behandling

Det finns olika typer av behandling mot astma som används i olika kombinationer beroende på hur svåra astmabesvär man har.  

Den så kallade behandlingstrappan beskriver hur man medicinerar olika svårighetsgrader av astma. I varje trappsteg ska en utvärdering göras, för att se om symptomen har blivit tillräckligt mycket bättre, eller om man behöver gå upp till nästa steg i behandlingstrappan. Regelbunden utvärdering och remiss till specialist vid behov är viktigt för att uppnå kontrollerad astma utan symptom.

Behandlingstrappa för astma

Mild - måttlig astma

  • Snabbverkande luftvägsvidgande inhalation: används för att snabbt lindra akuta astmasymptom genom att vidga luftrören 
  • Långverkande luftrörsvidgande inhalation: används regelbundet för att hålla luftrören öppna under längre tid, vanligtvis upp till 12 timmar.  
  • Inhalationskortison: en förebyggande behandling som minskar inflammation i luftrören och används dagligen för att kontrollera astmasymptom. 

Tillägg för svår astma

  • Kortisontabletter: används vid svåra astmaanfall eller när astman inte kan kontrolleras med inhalationsläkemedel. Kortisontabletter är dock relaterade till vissa biverkningar och bör inte användas under längre perioder.  
  • Biologiska läkemedel: en nyare typ av behandling som riktar sig mot specifika delar av immunsystemet för att minska inflammationen och förbättra astmakontrollen.  
  • Antibiotika (Makrolider): används ibland för att behandla kroniska astmasymptom som förvärras av bakteriella infektioner.  
  • Luftfiltrering (TLA): temperaturreglerat laminärt luftflöde (TLA) används för att skapa en ren luftzon runt patientens säng, vilket minskar exponeringen för allergener och irriterande ämnen under natten. 

Det är vanligt att svår astma inte upptäcks.

Den som lider av svår astma kanske inte inser vilken typ av astma den har, och närstående som inte har astma inser kanske inte hur allvarlig sjukdomen kan vara. Nu när ny forskning öppnar nya möjligheter för den som lever med svår astma är det viktigare än någonsin att öka medvetenheten om symtomen och hur man känner igen sjukdomen.

Är din astma kontrollerad?

Astma definieras som okontrollerad om man upplever besvär trots att man följer en behandlingsplan. Målet med astmabehandling är att uppnå kontrollerad astma, vilket innebär att man kan leva ett aktivt liv utan begränsningar, trots sin astma. 

Diagnostisera och utvärdera astma med hjälp av biomarkörer

Biomarkörer för astma kan hjälpa till att avgöra exakt vilken typ av astma man har, vilket gör att behandlingen kan anpassas bättre efter varje patients behov.