Behandla och planera långsiktigt

Atopiskt eksem är en kronisk hudsjukdom. Därför bör behandlingen planeras ur ett långsiktigt perspektiv. Det vanligaste sättet att börja behandla atopiskt eksem är att tillföra huden fukt med hjälp av mjukgörande och fuktgivande krämer eller salvor. Fuktgivande krämer är basen i behandlingen av atopiskt eksem, även när andra behandlingar också är aktuella. Genom att använda mjukgörande krämer håller du hudbarriären intakt. Du bör smörja torr hud med mjukgörare regelbundet och ofta, minst en gång dagligen och alltid direkt efter bad eller dusch.

Undvik aktiviteter och behandling som du vet torkar ut huden. Även om det är viktigt att hålla huden ren, så bör du undvika exempelvis överdriven användning av tvål, diskmedel och vatten, eftersom det gör huden ännu torrare. Istället kan du prova att använda badolja eller andra mildare produkter. 

Gör testet här

Testet är ett självskattningstest för att se hur allvarliga eksem du har. Det är baserat på det erkända verktyget POEM (Patient Oriented Eczema Measure) och används av hudläkare.

"Sluta aldrig smörja...

...med mjukgörande kräm"

Hur tar du bäst hand om din hud? Och vilka förutsättningar behöver din hud? Petra Liljegren är specialistsjuksköterska på Kalmar Sjukhus och ger handfasta tips och goda råd i sin Eksemskola.

Lokal eller systemisk behandling?

Lokala behandlingar är  mediciner som behandlar symtom där de uppkommer, såsom en kräm eller ögondroppar. En systemisk behandling är medicin som kan påverka sjukdomen från insidan, som en tablett eller spruta. Medicinen upptas då genom blodet eller i musklerna och påverkar flera delar av kroppen. Vilken behandling som är bäst för dig beror på hur svårt ditt eksem är. Prata med din läkare om vilken behandling som är lämplig för dig.

Ref: Wollenberg A et al. J Eur Acad Dermatol Venereol 2016 30; 729-747

Tips! Så förbereder du dig inför ditt läkarbesök

Remiss? Du har rätt att skicka en egenremiss till den specialistmottagning du helst vill besöka.