Att tala om astma:

Tips för konversation med familj och vänner

Livet med okontrollerad ihållande astma kan vara tufft, lika tufft som det ibland kan vara att prata om det! Därför har vi här samlat några förslag som hjälper dig att starta ett samtal med familj och vänner.

Publicerad: 21 februari 2024

Unge mennersker i solen

För många människor påverkar livet med okontrollerad ihållande astma personliga relationer. Om du känner igen dig, är en möjlig lösning att inleda ett samtal med familj och vänner om din astma för att hjälpa dem att bättre förstå hur den påverkar ditt liv.

Att prata kan låta enkelt, men vi förstår att det inte alltid är lätt att veta hur man ska börja eller vad man ska säga. Därför har vi samlat några tips från patientgrupper och onlineresurser för att hjälpa dig samtala med dina nära och kära om din upplevelse och hur de bäst kan stödja dig.

  Även om du redan har gjort efterforskning kring din astma kan du fortfarande ha obesvarade frågor. Försök att undersöka eventuella frågor du har innan du börjar prata, så att du känner dig tillräckligt påläst för att tala med självförtroende om din sjukdom. Efterforskningar betyder inte bara att läsa på internet – din vårdgivare är en viktig resurs för alla frågor du har och kan även ge dig råd om hur du pratar med andra. Om din familj och dina vänner har frågor som du inte kan svara på, överväg att undersöka dessa tillsammans.

  Oavsett om det betyder att ta en fika med en vän, boka tid med en kollega på jobbet eller be din familj att vara fullt närvarande genom att lägga bort mobiltelefoner, se till att ditt samtal först och främst handlar om dig och din astma.

  Tyvärr, trots namnet, är det många som inte förstår hur svår sjukdomen kan vara och vilken inverkan den kan ha på din livskvalitet. Allt för ofta avfärdas symtomen som "bara astma" eller så tror man felaktigt att du bara behöver "några puffar på en inhalator". Det kan vara både ohjälpsamt och potentiellt farligt. Du kan hjälpa till att skingra myter om astmakontroll genom att beskriva exakt vilka områden i ditt liv – från aktiviteter till sömnkvalitet – som din astma påverkar och hur detta får dig att må.

  Om du vet vilka dina triggers är, låt dina nära och kära få veta det också. På så sätt kan de vidta åtgärder för att undvika att utsätta dig för dem. Blommor på din födelsedag kan istället ersättas med till exempel en chokladask. 

  En handlingsplan för astma är en personlig plan som ger skräddarsydd information om hur du bäst kan få din astma under kontroll. Genom att låta familj och vänner veta att du har en, kan de hjälpa dig att hålla dig på rätt spår. Du kanske också vill diskutera de viktigaste delarna av din handlingsplan med dem som står dig nära så att de vet hur de bäst kan stödja dig – till exempel vilka symtom de ska vara observanta på och hur de kan hjälpa till. Om du inte redan har en handlingsplan för din astma kan du prata med din vårdgivare om att ta fram en.

  Du är inte ensam – även små barn kan vara observanta för dina känslor och handlingar så det kan vara av vikt att prata om din astma med dem och förklara varför du kanske inte kan göra vissa saker. 

  Fysiskt eller online – för att känna samhörighet med människor som förstår vad du går igenom. Andra med astma kanske kan erbjuda känslomässigt stöd och dela med sig av ny information eller lösningar på utmaningar som du kämpar med. 

Genom att välja att prata om din astma med familj och vänner tar du viktiga steg mot att hjälpa alla att få en bättre förståelse för sjukdomen. Och om du inte redan har haft ett samtal med din vårdgivare kan nu vara en bra tid att börja. Kolla in Rethink Your Asthma magazine om hur du pratar med din vårdgivare.

MAT-SE-2400138 v.1.0 feb 2024

Gillade du detta inlägg? Dela på:

Senaste blogginläggen