Par i hjärter

Atopiskt eksem hos vuxna

Hos de som har kvar atopiska eksem i vuxen ålder kommer sjukdomen förmodligen finnas kvar livet ut. Atopisk dermatit hos vuxna kan variera i svårighet.

Atopisk dermatit (även kallat atopiskt eksem) är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som orsakar torr hud med kliande eksemutslag som i svåra fall kan täcka större delen av kroppen. För de flesta debuterar atopisk dermatit innan fem års ålder och hos ungefär 80% växer eksemen bort före åtta års ålder. Men för vissa kvarstår dock problemen. Det är oftast de personer som har haft svåra hudutslag redan i tidig ålder som löper störst risk att fortsätta besväras av eksemen även i vuxen ålder.

Gör självskattningstestet

För dig som har atopiskt eksem - testa hur svåra dina problem är. 

Orsaker

Exakt vad det är som orsakar atopisk dermatit är fortfarande oklart, men man vet att personer med sjukdomen har en försvagad hudbarriär och en inflammation i huden som påverkas av en kombination av ärftlighet, ett överaktivt immunförsvar och miljömässiga faktorer. När huden är torr är den mer benägen att klia. För att skydda hudbarriären kan det då hjälpa att smörja kroppen med mjukgörande kräm. Läs mer om atopiskt eksem och vad som orsakar sjukdomen här.

Hos barn sätter sig de röda, kliande utslagen oftast först på kinderna för att sedan breda ut sig över andra delar av kroppen såsom bröst, mage, hals och senare även arm- och benveck samt handleder och vrister. Därför brukar atopiskt eksem även kallas för böjveckseksem. Hos tonåringar och vuxna kan eksemen visserligen fortfarande sitta i böjvecken, men det är vanligare att de sitter på händer, hals och i ansiktet. I ansiktet kan man få utslag runt ögonen och munnen eller i hårbotten.

Böjveckseksem

 

En hudsjukdom som påverkar hela livet

Svårt atopiskt eksem hos vuxna kan vara väldigt hämmande och sjukdomen kan påverka hela livet. Den kan till och med leda till tid på sjukhus och sjukskrivningar. Det är psykiskt påfrestande att leva med torr hud och klåda, och återkommande utslag kan leda till begränsningar i både yrkesval och fritidsaktiviteter eftersom eksemen kan förvärras i miljöer med damm, smuts, torr luft och kyla. Även fysiskt tunga arbeten där man svettas mycket och psykiskt stressande jobb kan påverka sjukdomen negativt.

En studie på vuxna personer med måttligt till svårt atopiskt eksem visade att de flesta upplever att de besväras av klåda dagligen och många upplevde besvären så ofta som 18 timmar/dag. Många hade också besvär med blödande, sprickande och vätskande torr hud.

Förutom de fysiska symtomen påverkas ofta även livskvaliteten. Man kan få problem att sova, känna sig obekväm i sociala sammanhang, tappa självförtroendet och få svårt med intima relationer. Saker som i sin tur kan leda till depression. Det är även vanligt att personer med atopiskt eksem även lider av andra atopiska sjukdomar, såsom allergier, astma eller hösnuva. 

 

Andel patienter som svarade att området påverkades mycket/väldigt mycket av deras eksem

Områden som påverkas mycket av deras eksem
Ref: Simpson, Eric L. et al. Patient burden of moderate to severe atopic dermatitis (AD). J Am Acad Dermatol. 2016;74(3): 491–49

 

Var eksemen sitter på kroppen kan påverka hur besvärliga de upplevs. Arbetar man mycket med händerna och har allvarliga utslag på händerna kan sjukdomen upplevas som väldigt svår trots att utslagen inte påverkar särskilt stor del av kroppen. Personer med eksem i ansiktet kanske lider mer av sin sjukdom än den som har utslagen dolda under kläderna. Läs mer om eksem på olika delar av kroppen här.

 

Har du atopisk dermatit?

Har du återkommande eksem som kliar, vätskar eller spricker? Då är det viktigt att kontakta en läkare för att ta redan på om det är atopisk dermatit du lider av så att du kan få rätt hjälp. 

Med hjälp av ett självskattningstest kan du som redan vet att du har atopisk dermatit ta reda på om dina besvär klassas som milda, måttliga eller svåra för att få bättre kontroll på din sjukdom. Kanske behöver du mer hjälp från din läkare? Testet, POEM (Patient Oriented Eczema Measure), används av hudläkare. Gör testet här.