Så ofta drabbas barn

De flesta som drabbas av atopiskt eksem får sjukdomen innan fem års ålder. För ungefär 80 procent av barnen växer eksemen bort innan 8 års ålder. 

Röda kliande utslag på kinderna är ofta de första symtomet hos barn. Efterhand breder utslagen ut sig över bröst, mage och hals. Senare uppstår utslagen i arm- och benveck, samt på handleder och fotleder, vilket är skälet till att atopiskt eksem ofta kallas för "böjveckseksem".

Atopiskt eksem kan även börja i vuxen ålder. Läs mer om atopiskt eksem hos vuxna här.

Tre olika stadier

Atopiskt eksem delas ofta in i tre olika stadier: spädbarns-, barndoms- och vuxenstadiet: 

Spädbarnsstadiet sträcker sig från födelsen till dess att barnet är två år gammalt. Då sitter eksemet främst i ansiktet, på barnets hals, på armar och ben samt på bålen.

Barndomsstadiet sträcker sig mellan två och tolv års ålder. Då flyttar eksemen till barnets böjveck, knäveck och armveck samt till fotleder och handleder. I den här åldern kan barnets eksem variera i svårighetsgrad och eksemens utbrott kan också variera i längd. Även under eksemfria perioder kan barnets hud vara torr och klia lätt.

Om eksemen fortsätter under tonåren så talar man om vuxenstadiet. Då är det vanligt med eksem i ansiktet, bland annat på ögonlock, panna och runt munnen, på halsen, i hårbotten, på övre delen av bröstkorgen och på ryggen. Man kan fortfarande ha eksem i böjvecken. Eksem kan även sitta på bröstvårtor, skinkor och på lårens baksidor.

När bör du söka hjälp?

Har ditt barn återkommande hudutslag som kliar, försämras, sprider sig och ser annorlunda ut (med exempelvis blåsor)? Är ditt barn under två år och har svår klåda som inte blir bättre med daglig mjukgörare under två veckor? Är ditt barn över två år och har svår klåda som inte blivit bättre med en veckas behandling med receptfritt kortison? Då är det enligt 1177 vårdguiden, viktigt att du kontaktar BVC alternativt primärvården så att ni kan få rätt hjälp.

Leva med atopiskt eksem - ett familjeperspektiv

Se filmen som beskriver en familjs resa med atopiskt eksem! Dermatolog Tore Särnhult tipsar också om vilken hjälp det finns att tillgå.

Diagnostisering

Misstänker du att du har atopisk dermatit? Då är det bra att ta kontakt med en läkare! Be om att få en remiss till en hudläkare.