När det gäller att hantera din prurigo nodularis är din läkare eller hudläkare den bästa personen att prata med

Att leva med prurigo nodularis kan ofta vara frustrerande. Särskilt om du kämpar för att hitta ett sätt att hantera ditt tillstånd eller om du endast ser liten förbättring med ditt nuvarande tillvägagångssätt.1–3 Detta kan göra mötet med din läkare eller hudläkare lite svårare att navigera. När det känns som att ingenting hjälper, är det inte lätt att vara positiv – men det är viktigt att veta att saker och ting förändras.3

Tack vare pågående vetenskaplig och medicinsk forskning ökar ständigt kunskapen och förståelsen om prurigo nodularis.4,5

Din läkare eller dermatolog är den bästa personen att prata med om din prurigo nodularis. Om du inte har besökt dem på ett tag, eller har frågor, kan det nu vara ett bra tillfälle att boka en ny tid för att diskutera vilken strategi som kan fungera för dig.

Bild på familjer ute i solen

Vad kan om prurigo nodularis?

Gör vårt kunskapstest och se vad du kan om hudsjukdomen.

Ta kontroll över din prurigo nodularis

En behandlingsplan för att hantera prurigo nodularis omfattar i allmänhet medicinering och hudvård för att minska klåda och kliande.5,6 Planen kan också användas för att förhindra ytterligare ärrbildning, eftersom ärr kan bero på upprepat kliande.5,7 Beroende på svårighetsgrad kan en läkare eller hudläkare ordinera olika typer av behandlingar för din prurigo nodularis.

Vilka typer av behandlingar finns det?

Vissa behandlingar appliceras på huden. Dessa kallas topikala behandlingar.6 Procedurer och kirurgiska behandlingar kan också användas för enskilda lesioner. Detta kan omfatta injektioner i knölarna och kryoterapi (frysbehandling).6 Andra behandlingar, så kallade systemisk behandling, tas antingen oralt eller som en injektion och verkar i immunförsvaret eller i nervsystemet.6,8 De olika typerna av systemiska behandlingar fungerar på olika sätt.8

Om du vill veta mer om möjliga behandlings möjligheter för din prurigo nodularis, tala med din läkare eller hudläkare.

Foto av en kvinna som vattnar en växt, med illustrativa cirklar längs armen för att representera knölar, stötar eller upphöjda lesioner.

Lär dig vad egenvård betyder för din prurigo nodularis

Du kanske undrar hur egenvård kan hjälpa dig med din prurigo nodularis. Det finns flera åtgärder du kan vidta hemma, som kan göra det lättare att sluta klia.8,9

Dessa inkluderar:8,9

 • Bär långärmade kläder och handskar
 • Använd kläder gjorda av bomull i stället för syntetfibrer
 • Håll naglarna korta
 • Håll dig så sval som möjligt. Till exempel genom att lägga en kall trasa på den drabbade huden och hålla rumstemperaturen nere.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa åtgärder kanske inte är riktade på den underliggande inflammationen som kan vara roten till din prurigo nodularis.10 De finns helt enkelt där för att stödja den övriga behandlingen som rekommenderas av din läkare eller hudläkare och hjälpa till att göra det lite lättare att leva med dina symtom.

Huskurer fungerar inte alltid

Många människor som lever med prurigo nodularis försöker hantera sitt tillstånd med huskurer eller genom att ta bort mat från sin kost som de misstänker kan utlösa prurigo nodularis.2 Det finns dock få bevis som tyder på att dessa åtgärder är effektiva för att hantera tillståndet eller för att ta itu med dess underliggande orsaker.

Kom ihåg att du inte behöver hantera din prurigo nodularis ensam. Det bästa sättet att hitta rätt behandingsmetod för dig är att tala med din läkare eller hudläkare.

Tala med din läkare eller hudläkare

Personer som lever med prurigo nodularis upplever ofta att läkar- eller dermatologbesök är jobbiga. Känna in och dela dina symtom med din läkare eller hudläkare kan vara särskilt stressande, särskilt om du har haft stora svårigheter tidigare.

Nu vet vi mer om prurigo nodularis än någonsin tidigare och du kan kanske få en mer produktiv diskussion med din läkare eller hudläkare som kan uppdatera dig kring den senaste vetenskapliga utvecklingen. Fortsätt att prata med din läkare eller dermatolog för att se till att din nuvarande behandlingstrategi är rätt för dig.

Om du inte vet var du ska börja, här är några steg du kan vidta för att hjälpa till att få ut det mesta av ditt möte.

Ikon för en kamera som representerar bilder

Ta bilder av din hud i naturligt ljus för att visa för din läkare eller hudläkare

En sida med papper och en pennikon som representerar anteckningar

För en dagbok och registrera dina tecken och symtom samt hur de påverkar dig

Personens huvud med en kärlekssymbol där hjärnan ska representera positiv mental hälsa och välbefinnande

Registrera den inverkan som prurigo nodularis har på ditt liv såsom din mentala hälsa, din sömn, ditt sociala liv och ditt arbetsliv

Ikon för ett frågetecken

Anteckna eventuella frågor som du vill ställa till din läkare eller hudläkare före besöket

En öppen och ärlig diskussion med din läkare eller hudläkare hjälper dig att få ut det mesta av ditt besök.

Berätta hur din prurigo nodularis påverkar dig fysiskt och mentalt. Detta kan hjälpa din läkare eller hudläkare att hitta rätt behandlingsmetod för dig.

Ikon för ett stetoskop

Effekten av prurigo nodularis går utöver huden2,10,14

Ikon för en kropp

Orsaker till prurigo nodularis

Även om prurigo nodularis påverkar huden kan dess orsaker bero på andra faktorer. Se vilka underliggande faktorer som kan vara betydelsefulla.

Regnmoln med lutande regn för att representera kamper för mentalt välbefinnande

Att leva med prurigo nodularis

Om prurigo nodularis påverkar din mentala hälsa kan du få hjälp och stöd av din behandlande läkare.

Ett kluster av cirklar och prickar i olika storlekar för att representera knölar, noduli och andra upphöjda lesioner

Symtom

Prurigo nodularis kännetecknas av svår klåda, knölar, svullnader och andra lesioner i huden.8

  1. Pereira MP et al. J Eur Acad Dermatol Venereol 2020; 34: 2373–2383.
  2. Pereira MP et al. Acta Derm Venereol 2021; 101 : adv00403. 
  3. Aggarwal P et al. Clin Exp Dermatol 2021; 46(7): 1277–1284.
  4. Mack MR and Kim BS. Trends Immunol 2018; 39(12):980-991.
  5. Zeidler C et al. Dermatol Clin 2018; 36: 189-197.
  6. American Academy of Dermatology Association. Prurigo nodularis: Diagnosis and treatment. Available at: https://www.aad.org/public/diseases/a-z/prurigo-nodularis-treatment. Accessed March 2023.
  7. Pereira MP et al. J Eur Acad Dermatol Venereol 2018; 32: 1059–1065.
  8. National Organization for Rare Diseases. Prurigo Nodularis. Available at: https://rarediseases.org/rare-diseases/prurigo-nodularis/. Accessed March 2023.
  9. DermNet NZ. Nodular prurigo. Available at: https://dermnetnz.org/topics/nodular-prurigo. Accessed March 2023.
  10. Williams KA et al. J Am Acad Dermatol 2020; 83(6): 1567–1575.

MAT-SE-2400160 (v1.0) Februari 2024