Får du ofta frågor om dina eksem? Så här kan du svara på några av de vanligaste frågorna.

  Det är inte smittsamt. Det är en sjukdom som heter atopisk dermatit. Det innebär att mitt immunförsvar överreagerar så att jag hela tiden har en inflammation i huden och får de här utslagen, som är väldig besvärande. Även när jag inte har synliga utslag så finns inflammationen kvar i kroppen.

  Nej, atopisk dermatit är en kronisk sjukdom. Det betyder att det inte finns något botemedel och sjukdomen kommer troligtvis aldrig helt att försvinna. Även om det inte syns så överreagerar mitt immunförsvar. Det finns en del saker jag kan göra för att minska risken för att få ett eksemutbrott, men det kan ändå komma när som helst.

  Mina utslag kliar mycket och gör väldigt ont. Det är värre på natten, särskilt när jag försöker somna. Därför ligger jag och vänder och vrider mig länge och får inte så mycket sömn.

  Eftersom jag har atopisk dermatit försöker jag låta bli att göra saker som gör mig varm eller får mig att svettas. Det gör att mina utslag kliar mer och gör ont. Kan vi ta en promenad i stället?

  Det är inte bara utslag. Jag har atopisk dermatit, en kronisk sjukdom som kan klia enormt, särskilt på natten – jag var vaken hela natten till idag. Det är mitt immunförsvar som överreagerar och orsakar en inflammation i min kroppen. Utslagen både kliar och gör  väldigt ont. 

  Atopisk dermatit är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom. Jag har en konstant inflammation i huden. Den stör mitt liv så mycket att jag ständigt oroar mig för när nästa eksemutbrott ska inträffa, även när jag inte har synliga utslag.