Dermatologens bästa tips

Dermatolog Petra Kjellman tipsar om hur du själv kan lindra ditt eksem

Egenvård av atopiskt eksem

Vissa miljöer och tillstånd kan förvärra det atopiska eksemet medan andra kan förbättra det. Det går tyvärr inte att bli helt botad från sitt atopiska eksem, men det går att lindra symtomen och få hjälp med att hålla sjukdomen i schack. Det är framförallt bra att undvika allt som torkar ut eller på andra sätt irriterar huden då detta kan orsaka eksemutbrott. Genom en kombination av egenvård, att undvika saker som triggar eksemet och i vissa fall behandla med läkemedel kan man minska klådan, lindra eksemutslagen och förbättra hudbarriären.

Saker som kan lindra atopiska eksem

  Om man har atopiskt eksem så har man ofta generellt torr och känslig hud. Det är därför bra att tillföra fukt genom mjukgörande kräm eller salva. När huden är torr kliar den mer, så till viss del kan mjukgörande krämer även minska klådan. Genom att använda fuktgivande krämer hjälper du även till att skydda huden och hålla hudbarriären intakt.
   

  Kyla torkar ut huden och värme gör att kroppen svettas vilket kan irritera huden i onödan. Försök om möjligt att hålla en jämn temperatur inomhus och genom val av kläder.
   

  Solen kan i vissa fall förbättra eksemet men i och med att huden är extra känslig så är det lätt att bränna sig. Tänk också på att smörja huden både före och efter solning för att inte bli torr. 
   

  Många upplever klådan som det värsta med atopiska eksem. Att klia kan ge lättnad för stunden men förvärrar tyvärr både eksemet och klådan i längden. Att hålla naglarna korta kan vara ett sätt att minska att huden rivs upp för mycket av kliandet. En annan teknik för att tillfälligt lindra klådan kan vara att nypa i huden istället för att klia.
   

  Oro och stress kring atopiskt eksem kan faktiskt utlösa skov. Förutom att lindra de fysiska symtomen kan man därför även behöva hjälp med att hantera sin sjukdom rent psykiskt. Få hjälp med strategier för att hantera eksemet och hur du lättare kan leva med atopiskt eksem här.
   

  Innan man smörjer in huden med mjukgörare eller kortisonkrämer så är det bra att först försiktigt tvätta huden så att man blir av med överbliven hud och skorpor. Se till att vattnet inte är för varmt och att duschkrämen inte torkar ut för mycket, använd gärna badolja. Bada inte för länge och se till att smörja huden direkt, efter en försiktig torkning av kroppen, då huden fortfarande är lite fuktig. 
   

  Då de flesta med atopiskt eksem har en försvagad hudbarriär som gör att det är lättare för bakterier och allergener att ta sig in i huden så är det viktigt att smörja huden noga för att stärka hudbarriären. Läs mer om vad som orsakar atopiskt eksem här. Använd gärna krämer som innehåller urea då det sägs kunna minska uppkomsten av skov. Smörj in huden med rikligt med kräm två gånger dagligen och alltid efter dusch och bad. Använd en skonsam mjukgörande kräm utan parfym. Under höst och vinter när huden är som torrast kan det också vara bra att byta till en fetare kräm.

  Om du trots egenvård fortfarande upplever symtom på atopiskt eksem så finns det även läkemedel som din hudläkare kan förskriva åt dig. Läs mer om hur du kan behandla atopiskt eksem här.
   

Saker som kan förvärra det atopiska eksemet

  Extrema klimat som kyla och torr luft kan torka ut huden och även om det är viktigt att hålla sin hud ren, så bör överdriven användning av tvål, diskmedel och vatten undvikas eftersom de också torkar ut. Prata gärna med vårdgivare eller apotekspersonal för att få tips på milda och ”eksemvänliga” tvålar. För vissa personer fungerar det bättre att använda duscholja. 
   

  Överväg materialvalet i kläderna då ylle och syntetiska material har en tendens att irritera huden ytterligare. De flesta mår bättre av att träna men eftersom svett också kan reta eksemen så det kan vara bra att hålla sig till lågintensiva sporter, särskilt under skov. Om man är extra känslig när man ska sova kan det även vara bra att hålla sovrummet svalt om natten.
   

  Hos barn kan eksemet bli värre av kontakt med citrusfrukter, tomater, jordgubbar, choklad och kiwi. Det betyder inte nödvändigtvis på att barnet är allergiskt mot dessa födoämnen, utan det beror på andra mekanismer.
   

  Det finns även psykologiska faktorer som kan förvärra symtomen. Läs mer om symtomen för atopiskt eksem här. Om man redan har en infektion i kroppen så kan det utlösa skov då immunförsvaret redan är aktiverat och psykisk stress har också visat sig förvärra situationen. Hormonella faktorer som graviditet och menstruation kan ibland också påverka eksemutbrotten, men det är väldigt individuellt hur man påverkas.