Dermatologens bästa tips

Eftersom atopisk dermatit är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom så måste all behandling och egenvård planeras långsiktigt. 

Dermatolog Petra Kjellman tipsar om hur du själv kan lindra ditt eksem.

Lindra dina eksem – så gör du

Vissa miljöer och tillstånd kan förvärra det atopiska eksemet. Andra kan förbättra det. Att bli helt botad går tyvärr inte men det går att hålla sjukdomen i schack och lindra symtomen. Undvik sådant som torkar ut eller på andra sätt irriterar huden. På så sätt kan du förhindra eksemutbrott.

Genom att undvika sådant som triggar eksemet, i kombination med egenvård och i vissa fall behandling med läkemedel, kan klådan minska, eksemutslagen lindras och hudbarriären förbättras.

7 tips för att lindra dina besvär

  Har du atopiskt eksem har du förmodligen även torr och känslig hud. Därför är det bra att tillföra fukt genom mjukgörande kräm eller salva. När huden är torr kliar den mer, så till viss del kan mjukgörande krämer även minska klådan. Genom att använda fuktgivande krämer hjälper du även till att skydda huden och hålla hudbarriären intakt.

  Kyla torkar ut huden och värme gör att du svettas vilket kan irritera huden i onödan. Försök om möjligt att hålla en jämn temperatur genom val av kläder.

  Solen kan i vissa fall förbättra eksemet men när huden är extra känslig så är det samtidigt lätt att bränna sig. Tänk också på att smörja huden både före och efter solning för att inte bli torr.  

  Många upplever klådan som det värsta med atopiska eksem. Att klia kan ge lättnad för stunden men förvärrar tyvärr både eksemet och klådan i längden. Att hålla naglarna korta är ett tips för att minska skada på huden när du inte kan låta bli att klia dig. En annan teknik för att tillfälligt lindra klådan kan vara att nypa i huden istället för att klia.

  Oro och stress kring atopiskt eksem kan utlösa skov. Förutom att lindra de fysiska symtomen kan du behöva hjälp att hantera din sjukdom rent psykiskt. Du kan få hjälp att lära dig hantera eksemet och hitta strategier som gör det lättare att leva med atopiskt eksem.

  Innan du smörjer in huden med mjukgörare eller kortisonkräm är det bra att tvätta av huden försiktigt, för att bli av med överbliven hud och skorpor. Se till att vattnet inte är för varmt och att duschkrämen inte torkar ut för mycket, använd gärna badolja om du badar. Bada inte för länge och se till att smörja huden direkt efter badet, när huden fortfarande är lite fuktig.

  De flesta med atopiskt eksem har en försvagad hudbarriär. Det innebär att bakterier och allergener lättare kan ta sig in i huden. Därför är det viktigt att stärka hudbarriären med hjälp av mjukgörare ofta. Här kan du läsa mer om vad som orsakar atopiskt eksem. Använd gärna krämer som innehåller urea, ett ämne som ska minska uppkomsten av skov. Smörj in huden rikligt två gånger dagligen, och alltid efter dusch och bad. Välj alltid en skonsam mjukgörande kräm utan parfym. Under höst och vinter när huden är som torrast kan det vara bra att byta till en fetare kräm.

  Om du trots egenvård fortfarande upplever symtom så finns det läkemedel som kan hjälpa dig. Din hudläkare kan förskriva sådana läkemedel. Läs mer om hur du kan behandla atopiskt eksem.

Förvärra inte eksemet – 4 tips

  Även om det är viktigt att hålla sin hud ren så bör du undvika överdriven användning av tvål, diskmedel och vatten, eftersom den torkar ut huden. Var extra varsam när klimatet är kallt och luften torr. Prata gärna med din vårdgivare eller med apotekspersonal för att få tips på milda och ”eksemvänliga” tvålar. För några fungerar det bättre att använda duscholja. 

  Undvik att reta redan irriterad hud genom att  välja kläder av material som är skonsamma mot huden. Ylle och syntetiska material har ofta en tendens att irritera huden.

  Att svettas mycket kan förvärra eksemet. Genom att utöva lågintensiva sporter, särskilt under skov, kan du undvika detta.

  När du ska sova, håll sovrummet svalt. Inte minst när du har skov, eller om din hud är extra känslig.

  Hos barn kan eksemet bli värre av kontakt med citrusfrukter, tomater, jordgubbar, choklad och kiwi. Det betyder inte nödvändigtvis att barnet är allergiskt mot dessa födoämnen, det kan bero på andra mekanismer.

  Om du har en infektion i kroppen så kan det utlösa ett skov eftersom immunförsvaret redan är aktiverat. Psykisk stress har också visat sig förvärra situationen, liksom hormonella faktorer, så som graviditet och menstruation. Men hur man påverkas är väldigt individuellt. Här kan du läsa mer om typiska symtom på atopiskt eksem.