Vilken typ av eksem har du?

Eksem innebär en inflammation i huden som gör att huden blir torr, röd och kliar. Eksem smittar inte och kan bero på olika saker så som torr hud, en försvagad hudbarriär eller att du kommit i kontakt med något du är allergisk emot. Men det finns många olika typer av eksem och det är först med hjälp av en läkare som du säkert kan veta vilken typ av eksem du har. Beroende på hur eksemet ser ut och känns kan du lida av något av följande eksem.

Har du ATOPISKT EKSEM?

Här gör du snabbt ett test som visar hur allvarliga dina problem är.

Snabbnavigera

 • Atopisk dermatit (atopiskt eksem)

  Atopisk dermatit, även kallat atopiskt eksem, ger torr, röd och fjällande hud som kliar. Atopiskt eksem är vanligast hos barn, men förekommer även hos vuxna. Hos små barn visar sig eksemet oftast redan under det första levnadsåret och hos 95 procent debuterar sjukdomen före 5 års ålder. Eksemet uppstår vanligen först på kinderna, men kan även beröra andra delar av kroppen såsom bröstet, magen, halsen och senare även arm- och benvecken. Därför kallas atopiskt eksem ibland även för böjveckseksem. Hos många barn växer eksemet bort. Men för en del kvarstår symtomen i vuxen ålder. Många personer med atopisk dermatit kan även ha andra atopiska sjukdomar, såsom hösnuva, astma och allergier. 

 • Kontakteksem (allergiskt och icke-allergiskt)

  Det finns både allergiskt och icke-allergiskt kontakteksem. Det allergiska kontakteksemet uppstår i kontakt med något som du är allergisk mot. Huden blir röd och börjar klia samtidigt som det kan bildas vätskefyllda blåsor. Utslagen visar sig ofta på händer, i armhålor och i ansiktet runt ögonen. Ämnen som är vanliga att reagera på är krom, nickel eller exempelvis konserveringsmedel som finns i smink och hudprodukter.

  Icke-allergiskt kontakteksem sitter oftast på händerna och kallas även för handeksem. Det är vanligt hos personer som arbetar i yrken där huden utsätts för mycket slitage och kemikalier, som exempelvis diskare.

 • Mjälleksem (seborroiskt eksem)

  Mjälleksem, eller seborroiskt eksem, visar sig som röd fjällande hud på hudområden där det finns mycket talgkörtlar, oftast i hårbotten. Eksemen kan även uppkomma runt öron, ögonbryn och näsvingar. Mjälleksem debuterar oftast kring puberteten och är vanligare bland män. Det är ibland svårt att skilja mjälleksem från psoriasis och sjukdomen kan hos spädbarn blandas ihop med atopiskt eksem. Den stora skillnaden mellan atopiskt eksem och mjälleksem är att det senare inte kliar lika mycket. Eksemet försvinner ofta av sig själv och det kan hjälpa att vara ute i sol och frisk luft.

 • Myntformat eksem (nummulärt eksem)

  Det här eksemet har fått sitt namn från att utslagen är runda och ungefär lika stora som mynt. Eksemen är ljusröda, kliar och fjällar och sätter sig främst på armar och ben. Sjukdomen drabbar mestadels män över 50 år.

 • Underbenseksem

  Underbenseksem uppkommer oftast i samband med åderbråck och drabbar främst äldre. Eksemet kliar och fjällar och benen blir lätt svullna.

 • Vad kan du göra för att lindra ditt eksem?

  Ofta orsakas eller förstärks eksemet av att huden blir torr. Därför är det bra att smörja huden regelbundet, det lindrar. Använd fuktgivande eller mjukgörande kräm eller salva. Undvik ämnen som irriterar eller torkar ut huden, exempelvis överdriven vatten- eller solexponering och starka kemikalier. Undvik även för varma kläder eftersom eksemet kan förvärras om du svettas. 

  Det är viktigt att alltid kontakta en läkare för att vara säker på att få rätt diagnos. Eksem kan också påminna om andra hudutslag eller hudsjukdomar.