Välkommen till AtopikerPodden!

Vill du vill veta hur det är att leva med atopiska sjukdomar? Då har du kommit rätt! Vi vänder oss till dig som är drabbad, anhörig, vän eller kollega. Och till dig som är nyfiken, eller kanske orolig?

Atopikerpodden finns där poddar finns!

I varje avsnitt bjuder vi in en gäst som delar sina upplevelser och erfarenheter. Vi hoppas att du som lyssnar ska känna igen dig och få ny kunskap som kan göra ditt eller någon annans liv bättre! Avsnitten är ca 15-20 minuter långa.

    Att ha atopiskt eksem kan påverka många delar av livet, och då även situationer som i vanliga fall är förenade med glädje och kärlek.

    I det här avsnittet kommer vi tillsammans med Manne Forssberg samtala om hur man förhåller sig till relationer och intimitet när man har atopiskt eksem.

    Missa inte detta avsnitt!

    I det här avsnittet kommer vi träffa Tore Särnhult, hudläkare och specialist på Hallandskustens Hudmottagning - och fokuset kommer vara på en okänd sjukdom som heter prurigo nodularis

    • Vad är prurigo nodularis och varför uppkommer den?
    • Hur ser sjukdomen ut och hur mår man som drabbad?
    • Hur kan du få hjälp om du har prurigo nodularis?  

    Lyssna in på Tore Särnhults tydliga och enkla förklaringar om hudsjukdomen prurigo nodularis! 

    Kan man träna fast man har atopiska eksem? Och hur orkar man egentligen med all den planering som krävs, svetten, alla duschar och extra insmörjningar etc... 

    Det kommer vi tala med Manne Forssberg om - som ibland tränar upp till 10 ggr per vecka samt älskar att basta! Ta del av Manne´s insikter och inspireras till att börja och fortsätta träna!

    Hur mår man när man har astma och atopiskt eksem på samma gång? Kan man träna och leva som alla andra? Och hur gör man för att vara så symtomfri som möjligt? 

    Lyssna på Hans personliga berättelse om hur han idag lever det liv han vill leva och hur han nått dit! 

    Har du astma eller atopiskt eksem? Eller både ock? Missa inte detta avsnitt!

    Vad kan man göra själv för att förhindra att ekemen blossar upp? Hur ska man ska man egentligen smörja sig med olika krämer? Vilka mängder? Hur ofta och var?

    Allt detta kommer Susanne Lundin (Universitetssjuksköterska på Sachsska Barnsjukhuset, Södersjukhuset) berätta i detta avsnitt.

    Susanna har disputerat inom atopiskt eksem och kommer även att delge oss intressant information från sina studier.

    Har du atopiskt eksem så får du bara inte missa detta avsnitt med Susanne!

    Vad gör man när man under lång tid mår dåligt och inte får rätt hjälp? I det här avsnittet träffar vi Sofia Johammar som länge levde med en odiagnostiserad astma.

    Sofia bjuder även på ett utdrag ur hennes ännu opublicerade bok som just handlar om hennes resa till ett bättre mående.

    Lyssna på samtalet med Sofia i avsnitt 13.

    Om du har ställt dig den frågan i samband med din astmabehandling så är du inte ensam. Enligt vår gäst, Caroline Stridman, sjuksköterska och docent, är detta den vanligaste frågan hon stöter på i sitt arbete på Lungavdelningen, Sunderbyns sjukhus.

    Lyssna på senaste avsnittet och hör vad du som patient behöver tänka på vid svår astma.

    "Antingen hjälper du dig själv eller så hjälper du i alla fall andra ━ din insats är värdefull!" Så säger vår gäst Oskar Magro om att vara med i en klinisk läkemedelsstudie när man har atopiskt eksem.

    Lyssna på Oskars personliga berättelse om livet med atopiskt eksem, innan och efter hans deltagande i en läkemedelsstudie.

    I detta avsnitt får vi träffa förbundsordföranden i Astma & Allergiförbundet - Mikaela Odemyr. Hennes engagemang om astmafrågor tog fart när hennes barn drabbades och när hon förstod faran med sjukdomen.

    Lyssna på Mikaelas positiva berättelse om vad man kan göra för att inte låta sjukdomen bli ett hinder och att det går att leva ett normalt liv idag för dem allra flesta.

    Vill du lära dig mer om astma eller bli medlem? Läs mer på Astma- och Allergiförbundets hemsida:

    I detta avsnitt träffar vi Emma Johansson, hudläkare och forskare på Karolinska Universitetssjukhuset, och vi ska tala mer om atopiskt eksem. Vad är atopiskt eksem, vad beror det på? Vad är ett behandlingsmål? Hur ska man egentligen må när man är under kontroll? Och varför behövs ett patientregister?

    Lyssna in på Emmas tydliga och enkla förklaringar om atopiskt eksem!

    Vår gäst är Carina Larsson, hennes dotter är drabbad av svår astma. Ta del av resan till en diagnos och Carina´s berättelse om hur man kan behöva anpassa livet och vardagen till sjukdomen.

    Lyssna på Carinas berättelse!

    Marita Sedvallson har en härlig kämparglöd och positivitet och berättar här om sina egna och familjens erfarenheter av astma, allergi och eksem. Maria har ett stort engagemang och en enorm drivkraft i de många viktiga uppdrag som hon haft under tiden som ordförande i Astma & Allergiförbundet 💡

    Ta del av Maritas engagemang i avsnitt 7!

    Vet du vad eksem är och vad som kan orsaka det? Pontus Jonsson som arbetar som hudläkare och forskare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm guidar oss på ett mycket enkelt sätt om vad atopiskt eksem är och vad orsaken kan vara, samt hur vårt immunförsvar är inblandat i sjukdomen. 

    Lyssna på Pontus genomgång

    Linnea gästar oss ända ifrån Bangalore/Indien! Ta del av ett samtal om tillhörighet, mental styrka, acceptans, vikten av att veta sina triggers ihop med ett i grunden mycket positivt mindset - trots atopiskt eksem sedan barnsben!

    Lyssna på samtalet med Linnea!

    Annica Nilsson som sedan tonåring varit drabbad av allergier och en mildare form av astma berättar om hur man faktiskt kan må så mycket bättre om man har rätt kunskap och verktyg för sin astma.

    Lyssna på Annicas historia.

    Hur tar du bäst hand om din hud? Och vilka förutsättningar behöver din hud för att må bra och klia mindre? Petra Liljegren är specialistsjuksköterska på Kalmar Sjukhus och ger handfasta tips och goda råd. 

    Lyssna på Petras "eksemskola"!

    Kan eksemen bli en drivkraft? Med härlig energi och stort engagemang berättar Sophie Vrang, ordförande för Atopikerna, om sina atopiska eksem och hur de fick henne att starta patientorganisationen Atopikerna. Här får du goda råd, du får lära dig mer om patientorganisationen och förstår, en gång för alla, varför vi med atopiskt eksem måste ta hand som oss lite extra. 

    Lyssna på Sophie i avsnitt 2!

    Albert Jörnvik, 26 år, fick atopiskt eksem redan som barn. Här berättar han om livet med mycket svåra atopiska eksem, om utmaningar under skoltiden och om framgångar och motgångar i sin idrottskarriär.

    Lyssna på första avsnittet!

Lyssna på poddarna

Typ 2-inflammation - orsaken till ditt tillstånd?

Typ 2-inflammation påverkar en på olika sätt i olika delar av kroppen, vilket bidrar till svåra och oförutsägbara symtom.
 

Vad är atopiskt eksem?

Atopiskt eksem, eller atopisk dermatit, är en kliande inflammatorisk hudsjukdom. Sjukdomen kan debutera när som helst och är långvarig (kronisk).
 

Har du astma?

Astma är en kronisk inflammatorisk sjukdom som kan begränsa möjligheterna till ett aktivt liv. Sjukdomen kan ge andningsbesvär och astmaanfall, inte minst om din astma är dåligt kontrollerad.
 

Relaterade sidor

Att leva med atopisk dermatit

Atopiskt eksem, även kallat atopisk dermatit, är en kliande inflammatorisk hudsjukdom.

Patientföreningen Atopikerna

Genom en patientförening får du möjlighet att komma i kontakt med andra som befinner sig i en liknande situation.

Behandling av atopiskt eksem

Atopiskt eksem är en kronisk sjukdom. Därför bör behandlingen vara kontinuerlig och långsiktigt planerad. 

MAT-SE-2200386 (1.0) Maj 2022