Välkommen till AtopikerPodden!

Vill du vill veta hur det är att leva med atopiskt eksem och astma? Då har du kommit rätt! Vi vänder oss till dig som är drabbad, anhörig, vän eller kollega. Och till dig som är nyfiken, eller kanske orolig?

I varje nytt avsnitt bjuder vi in en gäst som delar sina upplevelser och erfarenheter. Vi hoppas att du som lyssnar ska känna igen dig och få ny kunskap – kunskap som gör ditt, eller någon annans liv, bättre! Avsnitten är cirka 15-20 minuter långa. Lyssna idag! 

Avsnitt 1:

Mitt atopiska eksem stoppar mig inte!

Albert Jörnvik, 26 år, fick atopiskt eksem redan som barn. Här berättar han om livet med mycket svåra atopiska eksem, om utmaningar under skoltiden och om framgångar och motgångar i sin idrottskarriär.

Lyssna på första avsnittet!

Avsnitt 2:

Du kan inte undvika att du har atopiskt eksem - du måste ta hand om dig!

Kan eksemen blir en drivkraft? Med härlig energi och stort engagemang berättar Sophie Vrang, ordförande för Atopikerna, om sina atopiska eksem och hur de fick henne att starta patientorganisationen Atopikerna. Här får du goda råd, du får lära dig mer om patientorganisationen och förstår, en gång för alla, varför vi med atopiska eksem måste ta hand som oss lite extra. 

Lyssna på avsnitt 2 idag!

Avsnitt 3:

Sluta aldrig smörja med mjukgörande kräm!

Hur tar du bäst hand om din hud? Och vilka förutsättningar behöver din hud för att må bra och klia mindre? Petra Liljegren är specialistsjuksköterska på Kalmar Sjukhus och ger handfasta tips och goda råd. 

Lyssna på Petras "eksemskola" idag!

Avsnitt 4.

Är det här symtom på astma?

Annica Nilsson som sedan tonåring varit drabbad av allergier och en mildare form av astma berättar om hur man faktiskt kan må så mycket bättre om man har rätt kunskap och verktyg för sin astma.

Lyssna på Annicas historia idag!

Avsnitt 5.

Tänk om din hud skulle kännas hela tiden!

Linnea gästar oss ända ifrån Bangalore/Indien! Ta del av ett samtal om tillhörighet, mental styrka, acceptans, vikten av att veta sina triggers ihop med ett i grunden mycket positivt mindset - trots atopiskt eksem sedan barnsben!

Lyssna på samtalet med Linnea idag!

Avsnitt 6.

Stå på dig - det finns effektiv hjälp att få vid atopiskt eksem!

Vet du vad eksem är och vad som kan orsaka det? Pontus Jonsson som arbetar som hudläkare och forskare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm guidar oss på ett mycket enkelt sätt om vad atopiskt eksem är och vad orsaken kan vara, samt hur vårt immunförsvar är inblandat i sjukdomen. 

Lyssna på Pontus geomgång idag!

Avsnitt 7.

Jag har astma! Vad kan Astma & Allergiförbundet hjälpa mig med?

Marita Sedvallson har en härlig kämparglöd och positivitet och berättar här om sina egna och familjens erfarenheter av astma, allergi och eksem. Maria har ett stort engagemang och en enorm drivkraft i de många viktiga uppdrag som hon haft under tiden som ordförande i Astma & Allergiförbundet 💡

Ta del av Maritas engagemang i avsnitt 7 idag! 

Avsnitt 8.

Att leva med astma - vi måste alltid planera och dubbelkolla!

Vår gäst är Carina Larsson, hennes dotter är drabbad av svår astma. Ta del av resan till en diagnos och Carina´s berättelse om hur man kan behöva anpassa livet och vardagen till sjukdomen.

Lyssna på Carina´s berättelse!

Avsnitt 9.

Det är inte allergi som orsakar eksemet!

I detta avsnitt träffar vi Emma Johansson, hudläkare och forskare på Karolinska Universitetssjukhuset, och vi ska tala mer om atopiskt eksem. Vad är atopiskt eksem, vad beror det på? Vad är ett behandlingsmål? Hur ska man egentligen må när man är under kontroll? Och varför behövs ett patient register?

Lyssna in på Emma´s tydliga och enkla förklaringar om atopiskt eksem!

Lyssna på poddarna

Relaterade sidor

Att leva med atopisk dermatit

Atopiskt eksem, även kallat atopisk dermatit, är en kliande inflammatorisk hudsjukdom.

Patientföreningen Atopikerna

Genom en patientförening får du möjlighet att komma i kontakt med andra som befinner sig i en liknande situation.

Behandling av atopiskt eksem

Atopiskt eksem är en kronisk sjukdom. Därför bör behandlingen vara kontinuerlig och långsiktigt planerad. 

MAT-SE-2200386 (1.0) Maj 2022