Därför blir huden torr, röd och kliande

Vid atopiskt eksem finns en inflammation i huden. Orsakerna till att inflammationen uppstår kan vara flera, exempelvis en medfödd försvagad hudbarriär eller olika miljöfaktorer. Ordet eksem kommer från grekiskan och betyder "koka över" och det är en bra beskrivning på hur ett atopiskt eksem kan kännas. Förutom atopiskt eksem finns flera andra typer av eksem, så som seborroiskt eksem, kontakteksem och nummulärt eksem. Läs mer om de olika typerna av eksem här.  

Läs mer om de olika typerna av eksem här.

Atopiskt eksem, även kallat atopisk dermatit, uppkommer oftast redan i spädbarnsåldern, före fem års ålder. De flesta växer ifrån sina besvär, men för vissa kvarstår de även i vuxen ålder. Atopiskt eksem är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som orsakar torr och fjällande hud med röda, knottriga, kliande utslag som i svåra fall kan täcka större delen av kroppen.

Symtom hos spädbarn

De flesta får eksemen redan under det första levnadsåret. Utslagen sätter sig först på kinderna för att sedan breda ut sig över andra delar av kroppen såsom bröst, mage, hals och blöjområdet. Klådan är jobbig och små barn kan bli gnälliga och sova dåligt på grund av sina eksem.

Symtom hos barn

När barnen blir äldre, oftast efter två års ålder, sätter sig eksemen istället i arm- och benveck samt på handleder och vrister. Därför brukar atopiskt eksem även kallas för böjveckseksem.

Symtom hos ungdomar och vuxna

Hos tonåringar och vuxna kan eksemen visserligen fortfarande sitta i böjvecken, men vanligare är på händerna, halsen och i ansiktet. I ansiktet kan utslagen sätta sig runt ögonen och i munnen. Många personer med atopiskt eksem har även andra atopiska sjukdomar, såsom allergier, astma eller hösnuva. 

Läs mer om atopiska sjukdomar här.

Har du återkommande utslag som kliar, vätskar eller spricker? Då är det viktigt att kontakta en läkare för att ta redan på vilken form av eksem du lider av.

Milda, måttliga eller svåra besvär

Atopiskt eksem kan se olika ut hos olika personer och beroende på hur svår sjukdom de har. Vid mildare besvär kan symtomen vara torr och kliande hud, rodnad och mindre utslag. Vid måttliga besvär är symtomen ihärdig klåda, utslag med skorpbildning, sprucken hud och vätskande sår på stora delar av kroppen. Eksemen kommer ofta i skov vilket betyder att du under perioder får utbrott med värre besvär. Skoven kan framkallas av fysiska faktorer som allergi, klimat eller kemikalier. Men även av psykiska faktorer som stress, dålig sömn och humörsvängningar. Hur allvarliga symtomen är bedöms av en läkare. Genom en klinisk undersökning baserar läkaren sin bedömning på eksemets utbredning och hur svåra eksemen är. 

För att få en idé om var på skalan du befinner dig kan göra ett validerat självskattningstest som heter POEM (Patient Oriented Eczema Measure), som används av hudläkare.

Tänk på att det enda sättet att få en diagnos och hjälp med rätt behandling är att vända sig till en läkare.

Lindra dina eksem genom egenvård

Vilka olika behandlingar kan hjälpa?