Var uppstår eksem och varför?

Atopisk dermatit innebär att du har en inflammation i hunden, som gör att huden blir torr, röd och kliande. Atopiska eksem smittar inte utan beror på att du har en försvagad hudbarriär eller att huden kommit i kontakt med något som du är allergisk emot. Det finns dock många olika typer av hudutslag och först när en läkare gjort en bedömning kan du säkert veta vilken typ av eksem du lider av. Atopisk dermatit kan visa sig på olika delar av kroppen och påverkas av din ålder. Hos små barn sätter sig eksemet ofta på kinderna, i böjvecken och på överkroppen. Hos vuxna är det vanligare i ansiktet, på halsen och på händerna. Var eksemet sitter påverkar ofta dina symtom och även i vilken utsträckning din vardag påverkas.

Eksem i ansiktet

Hos vuxna sätter sig atopiskt eksem ofta i ansiktet och på halsen. Atopisk dermatit i ansiktet kan också blandas ihop med rosacea. Här kan du läsa mer om vanliga hudutslag. Eftersom atopiskt eksem ofta är synligt så kan det vara väldigt påfrestande och även tära på självförtroendet. Vissa personer väljer också att sjukskriva sig under de perioder då eksemet är som värst. Behandlar du sina eksem med kortisonkräm? Tänk då på att sådana krämer inte bör användas i ansiktet eftersom huden är så tunn där.

Eksem i hårbotten

Eksem i hårbotten brukar vara mjälleksem, som även kallas seborroiskt eksem, läs mer om det under olika typer av eksem här. Mjälleksem yttrar sig som rodnande, fjällande hud som uppkommer på ställen på kroppen där man har mycket talgkörtlar såsom hårbotten, ljumskar och näsvingar. Eksemet ska inte blandas ihop med vanligt mjäll som egentligen bara är hudavlagringar från hårbotten.

Handeksem

Eksem på händerna är ofta ett tecken på allergisk eller icke-allergisk kontaktallergi – eller på atopiskt eksem. Läs mer om olika typer av eksem här. I fråga om allergiskt kontakteksem så beror dessa oftast på att du kommit i kontakt med ett ämne som du är allergisk emot. Om det däremot är fråga om ett icke-allergiskt eksem eller atopiskt eksem, så beror det snarare på att hudens naturliga skyddsbarriär har brutits ned, exempelvis genom för mycket tvätt med tvål och vatten i kombination med en underliggande inflammation i huden. Det är dock viktigt att påpeka att atopiskt eksem inte orsakas av för grundligt tvättande, men eksem och andra symptom kan förvärras av det. Händerna är generellt väldigt utsatta för slitage och uttorkning, dels på grund av rengöring men även på grund av exponering för kyla och sol. Händerna använder vi till det mesta och allvarliga utslag på dem kan upplevas extremt hämmande, det kan till och med påverka livsbeslut och karriärsval. För att lindra eksemen är det bra att smörja dem rikligt och regelbundet med mjukgörande kräm. Ibland kan det även vara bra att använda tunna handskar som skyddar händerna mot bakterier och slitage.

Eksem runt ögonen

Atopiskt eksem runt ögonen är inte ovanligt. Om du kliar på dem svullnar ögonlocken vanligtvis upp och huden blir röd och torr. Det kan vara oerhört handikappande och även påverka synen. Eksem vid ögonen kan även bero på kontaktallergi.

Eksem i underlivet

Klåda i underlivet kan bero på flera saker. Det kan vara en könssjukdom eller svamp men det kan också bero på eksem. Uppvisar du symtom som rodnad, klåda och sveda som inte går över, bör du kontakta en gynekolog. För dig som redan fått diagnosen atopisk dermatit är risken stor att eksemet spridit sig till underlivet. 

Vid atopiskt eksem är hudbarriären försvagad och därför extra känslig för slitage och bakterier. Om du rakar dig eller har sår i underlivet kan bakterier lättare ta sig in i huden och aktivera kroppens immunförsvar. Resultatet är en inflammation som leder till eksem och klåda. Ta för vana att använda skonsam tvål eller intimolja när du duschar och badar. Allt för att inte torka ut underlivet i onödan. Läs mer om atopiskt eksem här.

Eksem i örat

Atopiskt eksem i örat är relativt ovanligt. Hörselgångseksem är vanligare. Då börjar det klia inne i örat, hörselgången blir fnasig och svullen och det kan rinna var ur örat. Ofta påverkas även hörseln. Om du kan undvika att klia på eksemet så läker det ofta av sig själv. När eksemet försvinner kommer också hörseln tillbaka. Men ibland orsakar eksemet en inflammation i hörselgången och örat blir rött, svullet och ömmar – särskilt när du gapar eller äter. Kanske får du även feber. För att lindra besvären och undvika en infektion är det bra att inte klia och att hålla örat torrt i alla lägen.