Att stödja tonåringar med astma:

En intervju med dr. Autumn Burnette, specialist inom pediatrisk allergi

Författare: The Next Breath-redaktionen | Publicerad: 21 mars 2024

Unge mennersker i solen
Autumn Burnette

Dr. Autumn Burnette är läkare inom allergi, immunologi samt inom pediatrik

Hon arbetar som biträdande professor vid allergiavdelningen på Howard University Hospital. ​Vi frågade henne om råd till tonåringar och deras vårdnadshavare för att hantera astma.

    Tonåringar med astma är en intressant grupp. En av de största utmaningarna är att tonåringar kan vara blyga och kanske inte känner sig säkra på att prata om sina behov – särskilt när det gäller deras hälsa. Det är därför det är avgörande att ha en gemensam diskussion med tonåringen, vårdnadshavaren och läkaren. Vårdnadshavaren kan stödja tonåringen i att prata och även dela med sig av ytterligare information som kan vara till hjälp. 

    En annan stor utmaning som jag ser på min klinik är att tonåringar ofta kämpar för att identifiera sina astmasymtom. För att hjälpa dem att övervinna detta, brukar jag rekommendera att vi arbetar tillsammans för att utveckla en astmahanteringsplan. Tonåringar och deras vårdnadshavare kan använda denna plan som ett referensverktyg för att hjälpa dem att spåra sina symtom.

    För en tonåring som blir vuxen, eller till och med kanske flyttar hemifrån, kan en astmahanteringsplan vara till stor hjälp, särskilt när han eller hon börjar gå på läkarbesök på egen hand, utan sina vårdnadshavare vid sin sida.  

    Tonåringar är gamla nog att börja fatta sina egna beslut och tänka igenom vad som ligger i deras intresse, inklusive deras hälsa. Detta kan vara svårt för vårdnadshavare eftersom de vill ge sin tonåring lite självständighet, men samtidigt se till att de inte missar något viktigt. Det är en fin balans man behöver uppnå.

    När jag pratar med tonåringar och vårdnadshavare brukar jag säga att vi alla är i samma lag. Jag hjälper till att skapa ett forum för kommunikation så att alla parter kan dela med sig av sin oro. Mitt besöksrum är en säker plats för tonåringar och vårdnadshavare där de kan vara ärliga; om något inte fungerar tar vi fram en plan B tillsammans.

    Alla kan prata om sin oro, och jag kommer att respektera allas bekymmer.

    Hur människor förklarar sina astmasymtom kan vara subjektivt, så det är viktigt att jag också lyssnar på vårdnadshavaren. De kan berätta om lätt observerbara symtom – som pipande andning eller hosta på natten – som tonåringen kan ha "normaliserat" eller inte tänkt på att prata om under konsultationen.  

    Oavsett ålder gör alla astmapatienter sin egen resa, så jag tar alltid ett helhetsgrepp. ​Det innebär att be vårdnadshavare om mer information om tonåringens hälsa, till exempel hur många skoldagar tonåringen missat eller hur ofta han eller hon besökt akuten på grund av sin astma. Dessutom frågar jag om vardagen, som vad som händer i tonåringens hem, livet i skolan och om han eller hon deltar i någon sport eller fritidsaktivitet – allt som en vårdnadshavare kan dela med sig av.

    Det finns några viktiga råd jag brukar ge tonåringar: 

    1. Gå på alla rutinbesök som din läkare kallar till. ​Astma är en sjukdom som kan förändras över tid och oftast gör det, särskilt under tonåren, så regelbundna kontroller är viktiga – både fysiska och digitala.

    2. Se till att alla vårdnadsgivare, även i skolan, har tillgång till relevant dokumentation, även astmahanteringsplanen.  

    3. Grupptryck finns. Det är helt OK att säga nej om de står inför en situation som kan utlösa deras symtom. Alla riktiga vänner kommer att förstå om de bara förklarar varför. Det är viktigt att vara uppdaterad med vaccinationer och följa folkhälsoråd för att skydda hälsan

    Dr Burnette rekommenderar en rad resurser för personer som vill lära sig mer om astma och hantera sitt tillstånd.

MAT-SE-2400246 v.1.0 mars 2024

Gillade du detta inlägg? Dela på:

Senaste blogginläggen