Hur man förhindrar handeksem

Om du har atopiskt eksem eller har haft sjukdomen tidigare, har du högre risk att utveckla handeksem. Här kan du läsa mer om vad du själv kan göra för att förhindra det.

Författare: Annemarie Yde-Andersen, sjuksköterska och allergikonsulent | 4 dec 2023

Ett halvt kilo fuktkräm i månaden – så mycket använder de flesta vuxna som lever med atopiskt eksem

Titta på dina händer

Om din hud är torr, röd eller kliande kan det vara det första tecknet på handeksem. Tänk på hur mycket dina händer utsätts för under en vanlig dag - både hemma, på jobbet och på din fritid. Vatten, tvål, kemikalier, mat och fysiskt slitage, samt kyla och värme är exempel på några av de saker som kan påverka din hud och orsaka symtom. Det är den totala effekten som belastar din hud. 

Normal hud fungerar som en skyddande barriär mot de saker vi utsätts för, men om din hud är torr och skadad kan handeksem med hudirritation och/eller allergireaktioner snabbt uppstå. Utan behandling kan symtomen förvärras och sprickor samt blåsor riskerar att utvecklas.

Handeksem kan påverka din vardag

Förutom klåda, sveda och smärta så känner många människor med handeksem sig besvärade över att visa upp sina händer och detta kan bli en begränsning i vardagen. Obehandlat handeksem kan också bli så illa att det kan vara svårt att utföra sitt jobb, och du riskerar att behöva sjukskriva dig under en period.

Om du har symtom på handeksem, boka snabbt in ett läkarbesök! Ju snabbare - desto bättre. Forskning har visat att ju tidigare en behandling för handeksem sätts in, desto effektivare kan sjukdomen behandlas. Din läkare kan också testa för att se om någon allergi kan vara en bidragande faktor till dina problem.

Behandling hos läkaren

Förutom fuktgivande kräm, som är den grundläggande behandlingen för torr hud och eksem, så behandlas handeksem vanligtvis med kortisonkräm eller salva. Om det inte syns en tydlig förbättring inom 4 - 8 veckor kan din läkare remittera dig till en specialisthudläkare där de har möjlighet att göra fler undersökningar och behandlingar.

Här kommer tips på hur du kan förhindra handeksem:

  1. Använd skyddshandskar när du arbetar med vatten, både i hemmet och på jobbet. Naturligtvis ska handskarna vara hela, torra och rena och endast användas vid behov så kort tid som möjligt. Använd gärna en bomullshandske under skyddshandskarna vid längre användning (bomullshandskarna absorberar svett). Tvätta händerna i ljummet vatten och torka händerna noggrant efteråt.
  2. När dina händer inte är synligt smutsiga eller våta - rekommenderas handsprit med glycerin istället för vanlig handtvätt. Använd därefter en rik fuktighetskräm utan parfym för att stärka hudbarriären. Fördela fuktkrämen väl över hela handen - helst flera gånger om dagen. Kom ihåg fingrar och baksidan av dina händer!
  3. Undvik fingerringar på jobbet. Både bakterier och smuts kan gömma sig under ringen och kan orsaka både irritation och allergier.
  4. Ta hand om dina händer på fritiden. Speciellt när du diskar, lagar mat, byter blöjor, städar, hobbyer etc.
  5. Kom ihåg att bära varma handskar utomhus när det är kallt.

Även om du inte har haft handeksem innan (men har atopiskt eksem) så kan du också börja använda dessa tips direkt - och förhoppningsvis förhindra handeksem från att utvecklas.

Idag finns det behandlingar för alla som har eksem, och det är viktigt att du känner till de befintliga behandlingsalternativen så att du tillsammans med din läkare kan utveckla en behandlingsplan som kan hjälpa dig kontrollera dina eksem. Om du är osäker på hur allvarligt ditt eksem är så kan du göra ett POEM-test. Det är enkelt och tar bara 1 minut - och ger dig en god förståelse för om du har lindrigt, måttligt eller svårt eksem.

Hälsningar,
Annemarie

Annemarie Yde-Andersen, sjuksköterska och allergikonsult

Allergier, hudsjukdomar, hudvård, barn och kommunikation är mina största intressen. Jag har arbetat som sjuksköterska på Odense Universitetssjukhus och på Astmaallergi Danmark, där jag också undervisade i deras Eksemskola. Jag brinner också för forskning och har arbetat som projektsjuksköterska i två olika doktorsprojekt.

Gillade du detta inlägg? Dela på:

MAT-SE-2300867 (v1.0) Nov 2023

Senaste blogginläggen