Del 1 av den

Dermatologiska mythbustern

Detta inlägg riskerar att skapa både debatt och frustration. Det finns en överhängande risk att du kommer att presenteras med sanningar som är nya och svåra att tro på. Kanske är saker och ting faktiskt annorlunda än vad du trott hela ditt liv. Men omvänt är det nog också dags att slå hål på myterna som hindrar dig eller dina anhöriga från att få rätt återfuktande behandling och därmed en bättre hud. Det fantastiska med vetenskap är att den är sann, oavsett om du tror det eller inte.

Skrivet av: Uffe Nygaard, MD, PhD | Publicerad: 23 december 2023 | 

Regndroppar på en plan yta

Fuktgivare är hörnstenen vid behandling av atopiskt eksem

Det är väl dokumenterat att hudkräm fungerar både förebyggande för nya eksemutbrott och minskar behovet av kortisonkrämer. Fett och fukt förbättrar båda klåda och sprickor i huden, påskyndar läkningen och kan förhindra ytterligare skador på huden.

Myter om fuktkrämer

    Det finns inga bevis för att huden blir beroende av fuktgivare. Både frisk och sjuk hud behöver fukt, vilket stärker hudens barriärfunktion.

    Behandling 2x dagligen och alltid efter ett bad räcker oftast. Vissa patienter, särskilt under vintersäsongen och i särskilt utsatta områden, behöver mer frekvent applicering.

    Det finns många åsikter om hur fet krämen ska vara, men du bör åtminstone hålla dig borta från lotion eftersom den bara innehåller cirka 15% fett och faktiskt kan ha en uttorkande effekt på huden. Det finns dock få bevis för att säga att mycket hög krämfettprocent är mycket bättre än en kräm på runt 30%.

    Det är uppenbart att den dagliga smörjningen är av mycket större betydelse än själva fettprocenten. Det viktigaste är att du gillar att använda den produkt du använder - då vet vi att krämen används!

    Parabener är faktiskt bra konserveringsmedel, men de kan även vara hormonstörande och allergena*. Så de måste bedömas med det förbehållet.

    Parfymkomplex är mycket potenta allergener, om du inte redan har kontaktallergi finns det fortfarande en betydligt ökad risk att drabbas av allergi. Fuktgivare som innehåller parfym rekommenderas inte för personer drabbade av eksem.

    Det finns inga studier som har visat att det är problematiskt att applicera dem omedelbart efter varandra. Ändå rekommenderar flera riktlinjer att steroidkrämen är väl penetrerad (vänta 10 - 15 minuter) innan du smörjer med fuktkräm. Jag är övertygad om att det är viktigare att produkterna används än att tiden mellan appliceringarna är lång.

    Det finns inga bevis för att en dyr kräm är bättre än en billig, inte heller att speciella "aktiva" ingredienser har någon signifikant effekt. Det viktigaste är att du gillar produkten du använder, då kommer du att använda den.

    Detta är ofta fallet, men det är ganska ofarligt och försvinner snabbt. Omedelbart obehag i samband med applicering beror inte på allergi mot krämen, utan helt enkelt att även bra ingredienser också kort kan irritera nerverna i torr, fjällande eller utsöndrande hud. Vanligtvis svider en kräm mindre än en annan, så prova.

    Detta är verkligen en gammal myt som tyvärr fortfarande sprids av vissa yrkesverksamma inom sjukvården. Barnens hud berövas inte förmågan att klara sig, behålla fukt eller reparera sig själv. Det finns inte en enda studie som har visat att användning av fuktgivare kan förstöra eller försämra hudens kvalitet eller egenskaper - även från födseln.

Frågorna ovan har jag samlat på mig under hela min karriär inom området och behandlas strikt akademiskt. Så det finns vetenskapliga referenser till allt. Det betyder inte att alla dessa påståenden är huggna i sten, för ny kunskap tillförs och forskare måste kontinuerligt ompröva sin synvinkel. Jag lovar att följa upp om så är fallet, men för tillfället är detta förhoppningsvis vår gemensamma sanning.

*Allergen = ett ämne som kan orsaka allergier

Bästa hälsningar från mig,
Uffe

Uffe Nygaard, MD. PhD

38 år, läkare sedan 2011 och har arbetat med hudsjukdomar sedan 2012 med ett primärt intresse för atopiskt eksem. År 2016 disputerade jag inom forskning om hudbarriären och biomarkörer vid atopiskt eksem. Jag bor i Århus med fru och två barn.

Gillade du detta inlägg? Dela på:

MAT-SE-2300867 (v1.0) Nov 2023

Senaste blogginläggen