Del 2 av den

Dermatologiska mythbustern

Här kommer del 2 som handlar om de myter som finns kring steroidinnehållande läkemedel. Annemarie, som också bloggar på denna sida, har tidigare berört ämnet, men jag kan inte motstå att ge min åsikt också. Allt är evidensbaserat och menat med ett ärligt och uppriktigt medicinskt hjärta.

Skrivet av: Uffe Nygaard, MD, PhD | Publicerad: 15 januari 2024

Regndroppar på en plan yta

Myter och fakta om binjurebarken och kortisonkrämer

  Om du applicerar kortisonkräm 2 ggr dagligen (snarare än 1 gång per dag) så blir det bara en ytterligare effekt på 15 - 20%. Frekvensen av biverkningar fördubblas dock, och av denna anledning rekommenderar vi hudläkare nästan alltid att man applicerar 1 gång per dag. Endast vid korta akuta behandlingskurer för svår inflammation rekommenderar jag applicering 2 ggr dagligen.

  Proaktiv behandling kan vara en utmärkt förebyggande behandling och rekommenderas i både nationella och internationella riktlinjer. Eksem är för många en långvarig eller kronisk sjukdom. Därför är det vettigt att använda kortisonkräm även om du inte upplever akut försämring av eksemet.  Förebyggande behandling två ggr varje vecka (som helgterapi, lördag + söndag) minskar antalet uppblossningar i eksemet med så mycket som 85%. Det är viktigt att förstå att proaktiv och förebyggande behandling är till för dem med kroniskt, måttligt till svårt eksem och endast efter samråd med din läkare.

  Det är sant att tunn hud är en bieffekt av kortisonkrämanvändning, men bara om produkten används felaktigt (för ofta eller för länge). Om du använder den en gång per dag i 14 dagar i den akuta fasen och sedan proaktiv behandling två ggr varje vecka är det extremt sällsynt att utveckla tunn hud. Detta är definitivt den största missuppfattningen och kan leda till betydande underbehandling hos eksempatienter.

  I en stor studie med 1213 st barn (som behandlades ungefär som ovan med en sk. grupp 2-kortison) monitorerades de under en 5-årsperiod - och det registrerades endast 1 barn med uttunning av huden. Bra data, tycker jag, så här får du referensen: Pediatrik. 2015 April;135(4):597-606. 

  Ja, det stämmer, men det är i så små mängder att det inte spelar någon roll.

  Ja, men bara om produkten används felaktigt (för ofta eller för länge). Därför rekommenderas behandling en gång per dag i 14 dagar i den akuta fasen och sedan högst 2 ggr per vecka proaktivt för att minska överanvändning.

  Använd fingertoppsregeln! Med den regeln säkerställs rätt mängd kräm för lämpligt kroppsområde. Kom ihåg att sprida krämen fläckvis över ett område innan du smetar in den, så att du lättare får en jämnare fördelning.

  Varje steroidkräm innehåller en aktiv substans med en unik styrka. Därför kan grupp 1 eller 2 aldrig uppnå samma effekt som grupp 3 eller 4. Använd den typ som rekommenderas av din läkare för det angivna området.

  Det är främst eksemet som orsakar pigmentförändringar i huden och sällan behandlingen. Pigmentförändringarna normaliseras under månader när eksemet avtar.

Jag hoppas att mitt inlägg har varit tänkvärt eller förstärkt ditt förtroende för att utvärtes behandling med kortison är ett säkert och bra val. Jag håller helt med om att patienter eller anhöriga bör ha ett kritiskt förhållningssätt till alla typer av läkemedel, och det har jag också. Men befolkningens negativa syn på kortisonkräm är baserat på felaktiga grunder, och att inte smörja ordentligt kan tyvärr påverka ditt eksem negativt.

 

Bästa hälsningar från mig,
Uffe

Uffe Nygaard, MD. PhD

38 år, läkare sedan 2011 och har arbetat med hudsjukdomar sedan 2012 med ett primärt intresse för atopiskt eksem. År 2016 disputerade jag inom forskning om hudbarriären och biomarkörer vid atopiskt eksem. Jag bor i Århus med fru och två barn.

Gillade du detta inlägg? Dela på:

MAT-SE-2300867 (v1.0) Nov 2023

Senaste blogginläggen