Är atopiskt eksem och allergier sammankopplade?

Svaret är både ja och nej.

Atopiskt eksem kan kopplas till andra atopiska sjukdomar såsom: Matallergier, allergisk astma och hösnuva; Men gör det långt ifrån alltid. De atopiska sjukdomarna är ärftliga; Men miljön spelar också en roll.

Författare: Annemarie Yde-Andersen, sjuksköterska och allergikonsulent | 15 Mars 2024

Atopiskt eksem är en folksjukdom som drabbar 20 procent av svenska barn och 10 procent av den vuxna befolkningen och i denna blogg kommer jag berätta om korrelationer med andra atopiska sjukdomar.

Om du har atopiskt eksem hoppas jag att den kunskap jag nu kommer ge dig kan hjälpa dig att reagera snabbare och söka läkare om du utvecklar symtom på någon av de andra sjukdomarna. Ju tidigare du undersöks och behandlas - desto bättre.

Olika typer av atopiska sjukdomar:

  • Allergisk astma
  • Hösnuva
  • Atopiskt eksem
  • Matallergier

Den allergiska marschen

De atopiska sjukdomarna uppträder ofta i en typisk åldersordning. Vissa kallar det "den allergiska marschen", andra kallar det "de associerade sjukdomarna" eller "den atopiska marschen" Kom dock ihåg att många "bara" får eksem.

Här kan du se i vilken ordning de atopiska sjukdomarna vanligtvis debuterar i förhållande till ålder och hur länge de vanligtvis varar.

Atopiskt eksem och matallergier

Det är särskilt barn som har mycket och ihållande eksem som får matallergier.

Många länkar eksem och matallergier. Tänk på hur lätt det skulle vara om du "bara" var tvungen att eliminera mjölk eller soja från kosten och eksemet skulle försvinna. Tyvärr är det inte så lätt. Atopiskt eksem är en följd av ett överaktivt immunförsvar, och många andra faktorer än kost spelar in. Så även om du har en matallergi och du håller dig borta från vad du inte tål, har du fortfarande din torra hud kvar som också kan reagera på andra försvårande faktorer, såsom kyla, vatten och tvål.

Se till att få en diagnos innan du utesluter saker i kosten

Om du misstänker att du eller ditt barn har matallergier är det viktigt att du pratar med din läkare om att bli testad och få en korrekt diagnos. De vanligaste orsakerna till matallergier hos barn är mjölk, ägg, jordnötter, vete, soja och fisk.

Nästan alla barn som har matallergier har atopiskt eksem. Om vi tittar på det totala antalet barn som har atopiskt eksem har endast cirka 1/3 av dem matallergier. Hos de flesta människor försvinner matallergi och dess betydelse för eksem oftast före 6 års ålder. Men det finns tyvärr både unga och vuxna som det inte försvinner hos.

Om ditt atopiska eksem förvärras av vad du äter, kommer det vanligtvis att visa sig efter bara några timmar eller dagar. Det står i kontrast till den akuta allergiska reaktionen som kommer omedelbart efter det att du har ätit något som du inte tål.

Matallergin manifesterar sig som rodnad och nässelfeber. Först runt munnen, men utslagen kan spridas till hela kroppen. Senare kan hösnuva och astmasymtom, buksmärtor och kräkningar förekomma. I värsta fall kan allergin utvecklas till livshotande, allergisk chock.

Atopiskt eksem och allergisk astma - svårighetsgraden spelar roll

Studier har visat att 20-30% av barn som har milt atopiskt eksem också kan utveckla allergisk astma. Om de har svåra och långvariga eksem – då kan 70% även få astma. Om du är osäker på svårighetsgraden av ditt eksem - kan du testa det här.

Symptomen på astma är bland annat andfåddhet och ihållande hosta. Om ditt barn har slutat springa eller har tappat lusten för sport kan det vara en antydan om att det kan vara astma.

Undersökningar, såsom ett pricktest på läkarmottagningen, kan klargöra om astma beror på allergier. De vanligaste allergierna är djurhår, dammkvalster och pollen.

Atopiskt eksem och hösnuva (allergisk rinit) - ungefär var tredje får hösnuva.

Visste du att nysningar, kliande ögon, rinnande näsa och trötthet, är typiska symptom på hösnuva? Säsongensrelaterad hösnuva triggas av pollen i luften. Vid hösnuva året runt är det ofta djurhår eller dammkvalster som triggar. Baserat på dina symtom och undersökningar, till exempel ett pricktest, kan din läkare ställa rätt diagnos.

Läkare vet idag inte på om kontakt med pollen kan förvärra eksem, även om det finns studier som tyder på att kontakt med dammkvalster kan göra så att eksemen blossar upp.

Jag hoppas att du har fått en bättre förståelse för sambandet mellan atopiskt eksem och allergier, och att du nu vet att atopiskt eksem och andra atopiska sjukdomar kan kopplas samman, även om det inte alltid så.

Men skulle du få en eller flera av de andra atopiska sjukdomarna kan du i samarbete med din läkare göra en helhetsplan så att du trots omständigheterna kan få en bra och aktiv vardag. Ju tidigare du undersöks och får behandling, desto bättre!

Hälsningar,
Annemarie

Annemarie Yde-Andersen, sjuksköterska och allergikonsult

Allergier, hudsjukdomar, hudvård, barn och kommunikation har mitt stora intresse. Jag har arbetat som sjuksköterska på Odense Universitetssjukhus och på Astmaallergi Danmark, där jag också undervisade i deras Eksemskola. Jag brinner också för forskning och har arbetat som projektsjuksköterska i två olika doktorsprojekt.

MAT-SE-2300867 (v1.0) Nov 2023

Gillade du detta inlägg? Dela på:

Senaste blogginläggen