När ditt eksem inte försvinner

Du har gjort allt, och ändå försvinner ditt eksem inte! Det är djupt frustrerande! Kanske behöver du förändring?

Författare: Annemarie Yde-Andersen, sjuksköterska och allergikonsulent | 4 dec 2023

Se över dina hudvårdsrutiner och livsstill

För många är atopiskt eksem ett livslångt tillstånd och en sjukdom som du måste ta hänsyn till hela tiden för att hålla symtomen i schack. I perioder kan det vara svårt att få kontroll på eksemet som inte verkar försvinna trots att du följer alla råd och tips som din läkare eller hudläkare gett dig. Om du känner så kan det vara bra att se över dina hudvårdsrutiner och livsstill. 

Fundera på detta! Finns det något i din dagliga hudvård eller livsstil som behöver ses över?

  • Kommer du ihåg att ta kortare och inte för varma bad?
  • Kommer du ihåg att applicera fuktkräm?
  • Är fuktkrämen du använder rätt för dig och för årstiden?
  • Använder du tillräckligt med den kräm som din läkare ordinerat?
  • Får du tillräckligt med sömn?
  • Dricker du tillräckligt med vatten?
  • Är du stressad?

Ta hjälp av din hudläkare för att få ordning på din hudvård igen

Om ditt eksem inte försvinner efter en tid trots att du följer din rekommenderade behandling korrekt kan du behöva remitteras till en specialisthudläkare. Det kan finnas andra behandlingsalternativ för dig än de du redan har provat. Tillsammans med din specialisthudläkare är det viktigt att du hittar den behandling som fungerar just för dig.

Behandling

Vi brukar tala om "behandlingstrappan" - där förstahandsvalet i steg 1 är lokal behandling av huden med kortisonkräm och fuktkräm.

Vid de efterföljande två stegen ökar intensiteten av den lokala behandlingen. Titta på behandlingstrappan och se vilket steg du "står" på och prata med din läkare om när och hur du kan behöva gå vidare till de andra behandlingsalternativen.

Hämtat från atopikerna

Innan du pratar om typ av behandling med din läkare kan det vara till hjälp att veta svårighetsgraden av ditt eksem. Du kan testa dina eksem här.

Om du efter långvarig behandling fortfarande besväras av ditt eksem kan din läkare remittera dig till en specialisthudläkare som kan erbjuda flera behandlingsalternativ. 

Triggers

För att bli av med ditt eksem och även förebygga framtida problem kan det vara bra att veta om det finns några utlösande "triggers". Den här vetskapen kan hjälpa dig förhindra att ditt eksem blossar upp. 

Här är några exempel på saker som kan utlösa dina eksem, sk. triggers:

  • Kyla och vind kan torka ut och irritera huden
  • Din fuktighetskräm kan vara för tunn. Prova då en fuktighetskräm med högre fettprocent
  • Dina hudvårdsprodukter kanske innehåller onödiga kemikalier som parfym som kan irritera din hud och orsaka kontaktallergier - Om du får stickningar och/eller utslag i huden av din fuktighetskräm, tvätta bort den, torka huden försiktigt och använd en annan fuktighetskräm.
  • Glöm ej att kontrollera utgångsdatumen på alla dina hudvårdsprodukter - använd inte gamla produkter.
  • Vatten och tvål torkar ut huden på händerna och kan förvärra eksem. Du kan förhindra detta genom att bära skyddshandskar när du arbetar vått och smörja händerna med fuktgivande kräm morgon, kväll och vid pauser under dagen.
  • Värme och svett kan utlösa ditt eksem och klåda i huden - se om du kan bära textilier som huden kan "andas i", exempelvis ull.

Stress

Du kanske har upplevt flera gånger att ditt eksem blir värre t ex vid tentan, precis innan en stor fest eller i perioder då du har för mycket att göra. Du har haft andra saker att tänka på, och din hud kanske har kommit i andra hand. Ge dig själv den tid du behöver. Det lönar sig att lyssna på huden och jag hoppas att du kan ge dig själv mer tid för din hudvård.

Men kom också ihåg att kontakta din läkare om du inte kan få sjukdomen under kontroll på egen hand - det finns hjälp att få! Idag finns det behandlingar för alla - även för dig. För alla förtjänar ett liv där de har kontroll över sitt eksem, och inte tvärtom.

Hälsningar,
Annemarie

Annemarie Yde-Andersen, sjuksköterska och allergikonsult

Allergier, hudsjukdomar, hudvård, barn och kommunikation är mina största intressen. Jag har arbetat som sjuksköterska på Odense Universitetssjukhus och på Astmaallergi Danmark, där jag också undervisade i deras Eksemskola. Jag brinner också för forskning och har arbetat som projektsjuksköterska i två olika doktorsprojekt.

Gillade du detta inlägg? Dela på:

MAT-SE-2300867 (v1.0) Nov 2023

Senaste blogginläggen