Hormonkräm: Fakta och myter

När det gäller kortisonkrämer hör jag ofta om myter och missuppfattningar. Detta är verkligen synd, eftersom det kan leda till onödig ångest och underbehandling av eksemet.

Dessa kommentarer möter mig ofta som hudsjuksköterska: "Jag har hört att det finns många biverkningar av att använda kortisonkräm", eller: "Jag är orolig för att smörja min dotters hud med kortisonkräm".

Skrivet av: Annemarie Yde-Andersen, Sjuksöterska och allergikonsult | Publicerad 8 januari 2024

Bilden visar en hand som skriver på ett papper

Kortisonkräm i kombination med god hudvård är den behandling som många hudläkare rekommenderar. Men rädslan för kortisonkräm kan leda till att man använder alldeles för lite och därför inte behandlar sjukdomen ordentligt.

I den här bloggen kommer jag att ge dig kunskap om hormonkrämer och ge dig svar på de vanligaste frågorna.

Krämer av olika styrkor

Termerna "kortisonkräm", "steroidkräm" och "hormonkräm" används omväxlande. Gemensamt för krämerna är att de reparerar huden och har en klådstillande effekt.

Kortisonkrämerna delas in i fyra olika grupper, där grupp 1 är den mildaste och grupp 4 den starkaste. De mildaste krämerna används där huden är tunnast, medan de starkaste krämerna används där huden är tjockast. De milda krämerna kan därför användas på ögonlocken, i ansiktet, i armhålorna och i grenen/underlivet, medan de starkaste används på fotsulorna och i handflatorna.

Därför kan du få flera olika hormonkrämer för att behandla ditt eksem. Barn som har tunnare hud än vuxna behandlas med de mildaste grupperna.

Vanliga frågor

Dessa är de vanligaste frågorna jag stöter på i min vardag som hudsjuksköterska

    För att kortisonkrämen ska fungera måste du smörja ditt eksem med ett lämpligt lager. Inte för mycket och inte för lite. Men vad är ett lämpligt lager?

    Här brukar jag rekommendera fingertoppsregeln: En ”fingertoppsenhet” är mängden av hormonkräm som kan ligga på pekfingrets yttre led. Detta är den mängd hormonkräm du bör använda för ett hudområde i storleken av två handflator. En fingertoppsenhet förkortas med RTD efter den engelska termen ”Finger Tip Unit” och motsvarar en 1/2 grams kräm.

    Här kommer några råd om hur mycket kortisonkräm du ska ta på olika delar av kroppen:
    o    En hand (handflata och handrygg) ska smörjas med en RTD på eksemet
    o    En arm ska smörjas med tre RTD på eksemet
    o    Ett ben ska smörjas med sex RTD på eksemet
    o    Ett ansikte och nacke ska smörjas med två och en halv RTD på eksemet

    Tips! Hur du använder fingertoppsregeln i din vardag?
    o    Mät hur många handflatstora eksemområden du har.
    o    För varannan handflata, använd en fingertoppsenhet av kortisonkräm.
    o    Beräkna hur många fingertoppar du behöver.
    o    Fördela kortisonkrämen i små krämtoppar på huden där du har eksem.
    o    Smörj väl in krämen i huden (endast där det finns eksem!)

    Det finns flera alternativ, men det räcker ofta att smörja sig en gång om dagen.

    OBS! Följ alltid din läkares ordination.

    När eksemet är borta, när det inte kliar och huden inte är röd utan huden mår bra.

    Din hudläkare kan välja "proaktiv behandling", till exempel där du applicerar din kortisonkräm två gånger i veckan på envisa hudområden även när eksemet är borta. På så sätt håller du huden i vila och undviker att eksemet blossar upp om och om igen. Denna form av behandling kräver att du konsulterar din hudläkare med lämpliga intervall, efter överenskommelse.

    Om du använder kortisonkrämen korrekt är biverkningar sällsynta. Med felaktig eller mycket långvarig behandling kan huden bli oelastisk och tunn, få bristningar, lättare att få hudinfektioner och ha en tendens att få blåmärken.

    Men kom ihåg - med rätt användning är det sällsynt!

    Ja, men vänta 15 - 20 minuter så att kortisonkrämen har trängt in i huden väl. Eller använd kortisonkräm på morgonen och en fet fuktighetskräm på kvällen.

    Det kan finnas flera anledningar.

    Inflammation:
    Om du har en infektion i ditt eksem fungerar kortisonkrämen dåligt. Infektionen ska behandlas med sårsalva eller (efter överenskommelse med din läkare) en kortisonkräm som också är bakteriedödande.

    Du använder för lite kortisonkräm:
    Kanske använder du för lite hormonkräm - kom ihåg fingertoppsregeln!

    Du använder för svag kortisonkräm:
    Om din kortisonkräm är för svag kan din hudläkare välja en från de starkare grupperna.

    Underbehandling av barn kan vara ett problem:
    När det gäller barn är många föräldrar oroade över att använda kortisonkräm. Men, om ditt barn inte behandlas, kan klåda och repor i huden förvärra eksemet. Barns hud är tunnare än vuxnas och de får vanligtvis de mildaste kortisonkrämerna. Med korrekt behandling och smörjningsteknik är biverkningar sällsynta.

    Kom ihåg att daglig hudvård, med en lämplig fet fuktighetskräm, kan minska användningen av kortisonkräm.

    Om du har en mild form av atopiskt eksem, kommer din läkare att känna till de vanliga behandlingarna. Men om ditt eksem kvarstår och inte blir bättre inom 3 månader, eller om det förvärras, då bör du be din läkare om en remiss till en hudläkare som har möjlighet att erbjuda dig ett brett utbud av andra undersökningar och behandlingar.

Läs mer om hudvård och vardagsliv med eksem från patientorganisationer:

Hälsningar,
Annemarie

Annemarie Yde-Andersen

Annemarie Yde-Andersen, sjuksköterska och allergikonsult

Allergier, hudsjukdomar, hudvård, barn och kommunikation är mina största intressen. Jag har arbetat som sjuksköterska på Odense Universitetssjukhus och på Astmaallergi Danmark, där jag också undervisade i deras Eksemskola. Jag brinner också för forskning och har arbetat som projektsjuksköterska i två olika doktorsprojekt.

Gillade du detta inlägg? Dela på:

MAT-SE-2300867 (v1.0) Nov 2023

Senaste blogginläggen